Καθώς η Κίνα διολισθαίνει σε αποπληθωρισμό για πρώτη φορά από το 2021 – οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν 0,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο – οι άνθρωποι σκέφτονται προσεκτικά πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η αγορά ακινήτων έχει επιβραδυνθεί, οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η ανεργία των νέων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να θεσπίσουν σημαντικά κίνητρα.

Ο αποπληθωρισμός τον Ιούλιο αντανακλά εν μέρει την πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος κατά 26%, το μεγαλύτερο μέρος του καλαθιού των τιμών καταναλωτή. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος επιβαρύνθηκαν από την υψηλότερη προσφορά και αναμένεται να μειωθούν λιγότερο απότομα τον Αύγουστο, αλλά οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν ότι οι τιμές των αυτοκινήτων και το κόστος ενοικίασης αποτελούν επίσης κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Κίνα.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στις συνολικές αυξήσεις των τιμών – ο βασικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας έχει αυξηθεί αλλά παραμένει στο 0,8% – έχει μπερδέψει τις προσδοκίες ότι η άρση των περιορισμών Covid-19 στην αρχή του έτους θα απελευθέρωνε τη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση καθώς συνέβη σε άλλες μεγάλες οικονομίες, σημειώνουν οι Financial Times.

Αναβολή αγορών

Το φάσμα του αποπληθωρισμού στην ηπειρωτική χώρα έρχεται επίσης εν μέσω ενδείξεων ότι οι καταναλωτές αναβάλλουν τις μεγάλες αγορές, ιδίως κατοικιών, αυτοκινήτων και ταξιδιών, μέχρι να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της προ πανδημίας και της τρέχουσας κατανάλωσης, δήλωσε η UBS αυτόν τον μήνα σε ενημέρωση στη Σαγκάη.

Η Κίνα δεν είχε ποτέ ξανά πρόβλημα χαμηλού πληθωρισμού, αλλά η γρήγορη ανάπτυξη και η πιστωτική επέκταση του παρελθόντος επιβραδύνθηκαν πρόσφατα παράλληλα με τη μείωση του πληθυσμού.

Ιδίως οι νέοι πιέζονται να μειώσουν τα έξοδα. Η κυβέρνηση αυτό το μήνα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για την ανεργία των νέων λίγο αφότου έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 21%, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη.

Ένας 25χρονος υπάλληλος μιας κρατικής επιχείρησης στην ανατολική επαρχία Anhui, ο οποίος ζήτησε να αναφέρεται ως Pang, είπε ότι είχε περικόψει τις δαπάνες μετά από περικοπή μισθού. «Συνήθιζα να αγόραζα σετ περιποίησης της φίλης μου SK-II χωρίς να χτυπάω το μάτι», είπε, αναφερόμενος στην ιαπωνική μάρκα premium της οποίας τα σετ συνήθως κοστίζουν περίπου 200 δολάρια.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Μάλιστα οι Financial Times επισημαίνουν ότι υπάρχει μια διαδικτυακή τάση στην Κίνα που αναφέρεται ως «υποβάθμιση της κατανάλωσης», δημοφιλής στους νέους. άτομα που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το ευρύτερο τοπίο κατανάλωσης μεταξύ των ηλικιακών ομάδων στην Κίνα είναι λιγότερο σαφές.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οι μειώσεις των τιμών για τα καθημερινά προϊόντα δεν είναι εκτεταμένες παρά τη συνολική πτώση των τιμών καταναλωτή.

Όμως, μια λεγόμενη αποπληθωριστική σπείρα, στην οποία οι καταναλωτές αναβάλλουν τις δαπάνες προσδοκώντας χαμηλότερες τιμές, αποτελεί ήδη κίνδυνο στον τομέα των ακινήτων. Οι τιμές μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση στις μεγαλύτερες πόλεις τον Ιούλιο και οι συνολικές πωλήσεις από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές μειώθηκαν απότομα φέτος.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις δευτερογενούς επίδρασης σε άλλα αγαθά που σχετίζονται με ακίνητα. Στην επίσημη ανάλυση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Οι τιμές των οικιακών συσκευών, οι οποίες δέχονται πιέσεις από την επιβράδυνση της στέγασης λόγω λιγότερων συναλλαγών, μειώθηκαν κατά 1,8%.

Οι λιανικές πωλήσεις επίπλων ήταν σταθερές, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων στοιχείων της UBS, και οι πωλήσεις οικιακών συσκευών και προϊόντων ήχου μειώθηκαν κατά 6%. Οι λιανικές πωλήσεις στα εστιατόρια, αντίθετα, αυξήθηκαν 11%. Αλλά, για κάποιους, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τους μισθούς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή