Στη Διώρυγα του Παναμά είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα της ναυτιλίας το τελευταίο διάστημα, με την ξηρασία να έχει πλήξει ένα από τα πιο σημαντικά «κλειδιά» του θαλάσσιου εμπορίου και να προβληματίζει ιδιαίτερα ειδικούς και επιχειρήσεις. Ηδη η Αρχή που διαχειρίζεται την πλωτή δίοδο έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τα πλοία που μπορούν να τη διασχίσουν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους, ειδικά για όσους επιλέγουν επαναδρομολογήσεις πλοίων σε άλλες διαδρομές.

Οι διαχειριστές της Διώρυγας του Παναμά μείωσαν τους περιορισμούς του βυθίσματος για τα πλοία που διέρχονται από τις μεγαλύτερες δεξαμενές για neopanamax κατά 2 μέτρα καθώς και τον όγκο των ημερήσιων διελεύσεων κατά 20 % σε μόλις 32 πλοία την ημέρα. Πρόκειται για μία αντανάκλαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς τα επίπεδα ξηρασίας που καταγράφονται χαρακτηρίζονται «αφύσικα» για αυτή τη χρονική περίοδο.

Η ξηρασία «γονατίζει» τη Διώρυγα του Παναμά – Σε ιστορικά χαμηλά η στάθμη

Μιλώντας στην ισπανική El País, ο οικονομολόγος Eduardo Zegarra τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση για την επέκταση της πηγής νερού για τη διώρυγα, επισημαίνοντας ότι η λεκάνη που τροφοδοτεί με νερό το κανάλι είναι η ίδια που τροφοδοτεί και τον πληθυσμό της Πόλης του Παναμά. «Πρέπει να βρουν φόρμουλες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χρήση του πόσιμου νερού, κάτι που θα παρείχε περισσότερη διαθεσιμότητα για χρήση νερού στο κανάλι».

Ουρές δεκάδων πλοίων

Μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Και πράγματι, αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία από το MarineTraffic, που παρουσιάζουν την εικόνα της ναυτιλιακής κίνησης στη διώρυγα ένα πράγμα θεωρείται βέβαιο: Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τον διάπλου της πλωτής οδού, θα πρέπει να περιμένει αρκετά. Και στις δύο πλευρές της διώρυγας βρίσκονται αγκυροβολημένα δεκάδες containerships, φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τάνκερ κ.α.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από τις 17 Αυγούστου, όταν η Lloyd’s List ανέφερε ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνούσε τις 20 ημέρες για τα bulk carriers, ενώ μια ημέρα νωρίτερα υπήρχαν 216 πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης των 5.000 dwt που ανέμεναν στις δύο πλευρές. Σήμερα, συνολικά 129 πλοία αναμένουν την είσοδο τους στη διώρυγα, με το χρόνο αναμονής για πλοία που δεν πλήρωσαν premium εισιτήριο για να τους κρατηθεί μια «θέση», να φτάνει τις τουλάχιστον τις πέντε ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέλευση της διώρυγας συνήθως απαιτεί 24 με 30 ώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος της άφιξης, οι ώρες αναμονής και ο χρόνος της διέλευσης, ο οποίος απαιτεί περίπου 10 με 12 ώρες, αλλά τις τελευταίες ημέρες, οι χρόνοι στην ουρά έχουν υποδιπλασιαστεί.

Σημειώνεται πως οι τρέχοντες περιορισμοί στη Διώρυγα του Παναμά είναι διπλοί. Στις δεξαμενές (canal’s lock chambers) panamax, αναμένεται ότι οι διελεύσεις θα μειωθούν σε 22 την ημέρα και θα μπορούν να προκρατηθούν μόνο 14 (από 23), την ώρα που τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους συνολικά 7.632 ή λίγο πάνω από 25 πλοία την ημέρα πέρασαν τη διώρυγα. Αυτό σημαίνει ότι τρία μικρότερα πλοία την ημέρα, κατά μέσο όρο, δεν μπορούν να περάσουν.

Την ίδια ώρα, στις δεξαμενές neopanamax, ο περιορισμός είναι 10 κρατήσεις την ημέρα, όταν στο 10μηνο είχαμε 3.019 διελεύσεις. Επιπρόσθετα, το μέγιστο βύθισμα των πλοίων μειώθηκε από 15,2 μέτρα σε 13,41  – κάτι που μειώνει δραματικά την ποσότητα μεταφερόμενου φορτίου στα συγκεκριμένα πλοία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τμήμα εμπορευματοκιβωτίων αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα το 11,5% των διελεύσεων panamax και το 47,8% των διελεύσεων neopanamax. Καθώς τα containership έχουν προτεραιότητα, πιθανότατα τα πλοία ξηρού χύδην όγκου θα αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.

Οι περιορισμοί αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον 10 μήνες, χωρίς εγγυήσεις ότι δεν θα παραμείνουν σε ισχύ περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα πλοία, τα οποία ίσως σύντομα επιλέξουν μια ελαφρώς πιο αργή αλλά συνολικά -λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των καθυστερήσεων- πιο οικονομική διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά