Σχέδιο νόμου με στόχο την ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος , κατέθεσε η Ελβετία, καθιστώντας τους δικηγόρους και τους συμβούλους υπεύθυνους για την επισήμανση κινδύνων και την ενίσχυση του ελέγχου νομικών δομών όπως τα καταπιστεύματα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να ενταχθεί σε μια σειρά κανονισμών και να τεθεί στην κρίση του κοινοβουλίου το 2024, μετά από διαβουλεύσεις.

Με τις τράπεζές της να λειτουργούν ως οι μεγαλύτεροι θεματοφύλακες του υπεράκτιου πλούτου στον κόσμο, η Ελβετία προσπαθεί να διαλύσει την ιστορική της φήμη ως καταφύγιο για παράνομα κεφάλαια. Η χώρα πλέον μοιράζεται τραπεζικές πληροφορίες με περισσότερες από 100 χώρες.

Ωστόσο, όπως γράφει το Trade Finance Global, η Ελβετία βρίσκεται αντιμέτωπη με παγκόσμιες εκκλήσεις για αύξηση της διαφάνειας γύρω από τη θολή αρένα της εταιρικής ιδιοκτησίας. Εδώ, τα καταπιστεύματα και οι εταιρείες συχνά αποκρύπτουν την πραγματική ταυτότητα των τελικών δικαιούχων τους.

«Ναι» σε φορολόγηση των επιχειρήσεων με 15% είπαν 8 στους 10 Ελβετούς

Εάν εγκριθεί, το νέο πλαίσιο θα επεκτείνει τις υποχρεώσεις σε δικηγόρους, λογιστές και άλλους συμβούλους που εμπλέκονται στη σύσταση καταπιστεύματος, εταιρείες χαρτοφυλακίου ή στη διαχείριση συναλλαγών ιδιοκτησίας.

Μητρώο ιδιοκτησίας

Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί σχέδια για τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώοου που θα τεκμηριώνει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες νομικών προσώπων, με στόχο την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω εταιρειών-κελύφη. Αυτή η ιδέα προτάθηκε αρχικά τον περασμένο Οκτώβριο.

Τη διαχείριση του μητρώου θα αναλάβει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα υποχρεώσουν περαιτέρω τις τράπεζες, τις εταιρείες και τους παρόχους υπηρεσιών να αξιολογούν σχολαστικά και να διαχειρίζονται τους κινδύνους παραβιάσεων των κυρώσεων μεταξύ των πελατών τους.

Το σχέδιο κανόνων αναφέρει επίσης ότι όλες οι μελλοντικές συναλλαγές ακινήτων θα υποβάλλονται σε ελέγχους δέουσας επιμέλειας. Επιπλέον, οι συναλλαγές σε μετρητά για αντικείμενα υψηλής αξίας όπως ο χρυσός και τα διαμάντια θα εμπίπτουν σε ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για ποσά που υπερβαίνουν τα 15.000 ελβετικά φράγκα (17.055,14 $), μια σημαντική μείωση από το τρέχον όριο των 100.000 φράγκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή