Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας πέτυχε η UBS με τη βοήθεια της Credit Suisse, η οποία έδωσε ανέλπιστη ώθηση στα αποτελέσματα του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού. Σύμφωνα με το Bloomberg, η UBS παρουσίασε κέρδη ύψους 29 δισ. δολ. (!) στο δεύτερο τρίμηνο, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο για το συγκεκριμένο διάστημα.

Ελβετία: Παραμένει στη UBS το «μακρύ χέρι» του Αμπράμοβιτς

Τα αστρονομικά κέρδη είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ της τιμής των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε η UBS για την Credit Suisse και της αξίας του asset που αποκτήθηκε.

Η UBS διαχειρίζεται πλέον περιουσιακά στοιχεία ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που της δίνει την ευκαιρία να κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμιο χάρτη της διαχείρισης χρημάτων για πλούσιους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η UBS θα στοχεύσει σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026 ενώ εκτιμά ότι θα διατηρηθούν οι εισροές στοιχείων ενεργητικού από τους πελάτες της.

Η τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg, σημείωσε καθαρές νέες εισροές χρήματος ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο ενώ οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (44,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στο μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti συνεχίζεται τις προσπάθειες για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έγιναν ποτέ στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα. «Η συνένωση (με την Credit Suisse) θα ενισχύσει τη θέση μας ως κορυφαίου παίκτη, κάτι για το οποίο η Ελβετία μπορεί να είναι περήφανη», δήλωσε ο Ermotti στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η τιμή της μετοχής της UBS σημείωσε άνοδο 30% φέτος, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δανειστή με την καλύτερη αξία. Το λογιστικό κέρδος για το τρίμηνο ξεπερνάει ακόμη και τα κέρδη των 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της JPMorgan το πρώτο τρίμηνο του 2021, που αποτελούσε το προηγούμενο ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπης.

Το μοντέλο λειτουργίας

Οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν χωριστά μέχρι την προγραμματισμένη νομική συγχώνευση το 2024, ανέφερε η UBS. Η επωνυμία Credit Suisse θα παραμείνει έως ότου οι πελάτες μεταφερθούν στα συστήματα της UBS, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2025.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μέσα στον Αύγουστο, η UBS αποφάσισε να εγκαταλείψει οικειοθελώς ένα δίχτυ ασφαλείας που διαπραγματεύτηκε ως μέρος της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός κρατικού backstop ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η UBS είπε ότι η μονάδα εκκαθάρισης, η οποία στεγάζει επιχειρήσεις που προέρχονται από την Credit Suisse και δεν είναι συμβατές με τη στρατηγική της, είχε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων στο τέλος του τριμήνου. Περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή