Εντείνονται οι ανησυχίες για τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της ευρωζώνης με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γαλλίας, τον Αύγουστο, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πληθωρισμός: Οι επενδυτές «ποντάρουν» στην αύξηση επιτοκίων ελέω Ισπανίας και Γερμανίας

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση, ταχύτερα από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων του Bloomberg κατά 5,4%. Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού στις αυξημένες τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο.

Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη, ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης επιβεβαίωσαν ότι αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα αυξηθεί μόλις 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν χειρότερες από τις αναμενόμενες συρρικνώσεις στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, με τις εταιρείες να σηματοδοτούν αποδυνάμωση της ζήτησης και να αναφέρουν πτώση στις εκκρεμείς παραγγελίες. Η παραγωγή στις υπηρεσίες μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων διόμιση ετών, ενώ η μεταποίηση υποχώρησε για έβδομο μήνα.

Πιέσεις στην ΕΚΤ

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τα χθεσινά για τον πληθωρισμό της Γερμανίας που παρέμεινε πάνω από το 6% και την επιτάχυνση του πληθωρισμού της Ισπανίας στο 2,4% οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν τώρα μια νέα εικόνα που επίμονης πίεσης στις τιμές καταναλωτή σε 3 από τις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι είναι κρίσιμος ο πληθωρισμός για τη λήψη αποφάσεων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το εάν θα αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια, για 10η συνεχόμενη φορά.

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται τα συνολικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση του υποκείμενου πληθωρισμού, σταθερά πάνω από το 5%.

Παράλληλα η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσει επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 5,6%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, ενώ στην Ολλανδία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Η απόφαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων σε δύο εβδομάδες από τώρα θα είναι κρίσιμη για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Αυστριακός Robert Holzmann, από τα κεράκια της ΕΚΤ, έχει ήδη δηλώσει ότι μπορεί να υποστηρίξει μια αύξηση «αν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις».

Από την πλευρά του ο φινλανδός αξιωματούχος Τουόμας Βαλιμάκι διεμήνυσε ότι το θέμα των αποφάσεων παραμένει «εντελώς ανοιχτό».

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι που τάσσονται κατά μιας νέας αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανό να τονίσουν τις προκλήσεις που επισκιάζουν την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή