Απόκοσμο

Οι πυρκαγιές στον Εβρο συνεχίζουν να αποψιλώνουν κάθε δασωμένη έκταση της περιοχής. Οι καταστροφές στην περιοχή σε λίγο θα είναι ένα απόκοσμο τοπίο, τείνει να προσληφθούν από τους πολίτες ως … κανονικότητα! Μετά από 12 – 13 ημέρες πυρκαγιάς. Αν είναι δυνατόν!

Συναντήσεις

Επίσης ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται και ενόψει της ΔΕΘ άρχισε τις συναντήσεις με τους λεγόμενους παραγωγικούς φορείς – μήπως και αλλάξει την ατζέντα της καταστροφής. Είναι και μία ευκαιρία για να «ευλογήσει τα γένια του» σχετικά με την οικονομία….

Καταστροφή

Και σήμερα είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, τις αιτίες, την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους. Θα είναι μία δύσκολη ημέρα για τον κ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει απέναντι τον κ. Αλέξη Τσίπρα – εκτός κι αν ζητήσει τον λόγο – αλλά τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Ο λόγος είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στη χώρα και μάλιστα επί των ημερών του!

———-

«Παλαίστρα»

Από την άλλη πλευρά ο κ. Στέφανος Κασσελάκης εισήλθε κανονικά πλέον στην «εσωκομματική παλαίστρα» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Με όλες τις συνέπειες! Όπως αντιλαμβάνεστε η πέμπτη υποψηφιότητα συνεχίζει να είναι ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Και φυσικά μεθαύριο Σαββάτο συνέρχεται το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος για την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων.

Διευθετήσεις

Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και αποφάσισε πρώτον, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να είναι η πρόεδρος του συνεδρίου και ο συνταγματολόγος κ. Γιάννης Δρόσος να είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Αποφασίστηκε όμως και κάτι άλλο.

Ο κ. Χρ. Καραμάνος

Τα στελέχη του κόμματος – μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών – που συμμετέχουν σε αλλότρια ψηφοδέλτια στους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας και στις περιφέρειες να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με την εισήγηση της διαγραφής – οριστική ή προσωρινή δεν είναι σαφές. Αυτό έχει την σημασία του – μεταξύ των άλλων – στην περίπτωση της Αττικής, όπου ο κ. Χρήστος Καραμάνος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Γιάννης Σγουρού. Βέβαια ο ίδιος παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά παραμένει μέλος του κόμματος. Για πολύ; Δεν είναι σαφές!

Ποιοι ψηφίζουν

Επίσης παρατηρήθηκε μία διχογνωμία – να το πω ευγενικά! – σχετικά με αν μέλη του κόμματος που δεν θα ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή, θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν την δεύτερη. Στη Νέα Δημοκρατία και στο Πα.Σό.Κ. δεν επιτρέπεται «αλλά εμείς δεν είμαστε ούτε Νέα Δημοκρατία, ούτε Πα.Σό.Κ.» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Τελικώς θα επιτραπεί να ψηφίσουν έστω κι αν δεν ψήφισαν στην πρώτη Κυριακή. Τέλος καλό!

«Αριστερή ψυχή»

Όμως η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη έχει προκαλέσει ένα «θετικό σοκ», με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί αρκετός κόσμος που δεν σκόπευε να πάει να ψηφίσει, αποθαρρυμένος από τα ως τώρα γεγονότα. Στην Κρήτη – κι όχι μόνο στα Χανιά – φαίνεται να «παίζει δυνατά»! Στην πρόθεση, να δούμε όμως και το αποτέλεσμα.  Μεταξύ των άλλων υπάρχει όμως και μία ενδιαφέρουσα πτυχή: Η εσωκομματική πλευρά που φαίνεται να στέκεται απέναντι στον κ. Κασσελάκη είναι η «Ομπρέλα», η οποία επιχειρεί να υπερασπιστεί την – ότι απέμεινε – από την «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο κ. Ν. Φίλης

Χθες δύο επιφανείς εκπρόσωποι της εν λόγω τάσης και οι δύο πρώην υπουργοί Παιδείας, οι κκ Νίκος Φίλης και Αριστείδης Μπαλτά – ο δεύτερος ίσως είναι ο επιφανέστερος διανοούμενος του κόμματος – στάθηκαν απέναντι στο νέο υποψήφιο πρόεδρο. Ο πρώτος συμπύκνωσε την τοποθέτηση του στην ατάκα «δεν θέλουμε μεσσίες και πολιτικούς του instagram»! Και ο δεύτερος με δισέλιδο άρθρο του στην «Αυγή» και τον τίτλο «Απορίες» έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις – και ειρωνικές!

Ο κ. Αρ. Μπαλτάς

Δεν μπορώ παρά να αναφέρω την εισαγωγή του άρθρου «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα γενναιόδωρο κόμμα. Τόσο όσο να μην διστάζει να προσφερθεί ολόκληρο σε οποιονδήποτε επιθυμήσει να το πάρει από το χέρι (να αναλάβει την αρχηγία του) σχεδόν υπό μηδαμινές προυποθέσεις. Αρκούν λίγες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του που θα υιοθετήσουν μία υποψηφιότητα η οποία μπορεί να κατατεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ανωριμότητα ορφανού; Όχι βέβαια. Απλώς απέραντη δημοκρατική ευαισθησία. Το ψηφισμένο από το πρόσφατο συνέδριο καταστατικό του κόμματος ορίζει ότι ο ή η πρόεδρος του ψηφίζεται από ολόκληρο το πλήθος των μελών και των φίλων του. Με τις δυο ιδιότητες να ταυτίζονται ακαριαία  την ίδια στιγμή της ψηφοφορίας. Με μια απλή δήλωση και αντίτιμο δύο ευρώ»! Νομίζω ότι τα είπε όλα….

«Φάουλ»

Βέβαια στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχουν και «φάουλ». Όπως προσφάτως στη Λάρισα όταν υποψήφιος πρόεδρος χρέωσε σε κεντρικά στελέχη απόψεις που δεν έχουν εκφράσει. Είναι ο εκλογικός οίστρος….

——

Διαμαρτυρία

Η στήλη εισέπραξε και μία διαμαρτυρία. Σε email που έστειλε ο κ. Γιάννης Λοφρέντος, επιστημονικός συνεργάτης της κυρίας Ραλλίας Χρηστίδου αναφέρεται πως «Σε συνέχεια του δημοσιεύματος σας ενημερώνουμε πως η κ.Χρηστίδου δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση στήριξης σε κανέναν από τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά συνέπεια το εν λόγω δημοσίευμα είναι ανακριβές και παρακαλούμε όπως γίνει η σχετική διόρθωση με την αφαίρεση του ονόματός της». Όμως δεν υπήρχε καμία αναφορά για επίσημη δήλωση. Υπήρχε αναφορά για στήριξη του κ. Κασσελάκη. Δηλαδή δεν τον στηρίζει για την προεδρία του κόμματος; Κάθε απάντηση δεκτή!

————

O κ. Πέτρος Τζαννετάκης

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του έτους προχώρησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil κ. Πέτρος Τζαννετάκης.

Το έμπειρο στέλεχος και στενός συνεργάτης της οικογένειας Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως δεν θα διατηρήσει και τη θέση του γενικού διευθυντή Οικονομικών και καλωσόρισε στην ομάδα διοίκησης τον κ. Μάνο Χριστέα, ενώ σημείωσε και για νέα πρόσωπα που αναβαθμίζονται ή εισέρχονται σε θέσεις ευθύνης του ομίλου

Ο ίδιος, φυσικά, όπως προαναφέραμε παραμένει στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Μικρό καλάθι

Ο όμιλος της Motor Oil αναγνωρίζεται από την αγορά για τη συνετή και συντηρητική στρατηγική που ακολουθεί και πράγματι μέχρι τώρα αυτή η τακτική δεν έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Τζαννετάκης μπορεί τα EBITDA στο πρώτο εξάμηνο να υποχώρησαν στα 535 εκ. ευρώ από το ιστορικό υψηλό του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου των 932 εκ. ευρώ, ωστόσο και η περσινή επίδοση αποδίδεται ως ένα βαθμό σε συγκυριακούς λόγους όπως αυτοί της ενεργειακής κρίσης.

Ο ίδιος επισήμανε, ότι το ύψος των EBITDA που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιδόσεις που έχει πετύχει ο όμιλος.

Πάντως, σε ερώτηση που του ετέθη για την εκτίμηση των οικονομικών μεγεθών στο επόμενο εξάμηνο ο κ. Τζαννετάκης θύμισε το χαρακτήρα της Motor Oil: «Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι…».

Σημείωσε πάντως την επιστροφή των περιθωρίων διύλισης στην ανοδική τροχιά…

Το FSRU

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σχέδιο της Motor Oil για την ανάπτυξη του FSRU (Διώρυγα Gas) στην Κόρινθο. Όπως είπε το έργο προχωρά κανονικά, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ έχει σταλεί και σχετικό ερωτηματολόγιο από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, το οποίο θα απαντηθεί και θα υποβληθεί από τον όμιλο τον επόμενο μήνα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories