Meteo

Τα πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πιο σοβαρά απ’ ότι μπορούσε να αναμένει κανείς! Ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται και οι καταστροφές είναι τρομακτικών διαστάσεων, άρχισε να ενισχύεται -κατά το δυνατόν- η αμφισβήτηση του meteo. Να συμπληρώσω πως το meteo είναι μηχανισμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δηλαδή ένας ανεξάρτητος επιστημονικός οργανισμός.

Προπαγάνδα

Βγήκε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κυρία Σοφία Βούλτεψη και έκανε λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών». Δηλαδή -με απλά λόγια- το Εθνικό Αστεροσκοπείο αντιμετωπίζεται ως να είναι περίπου ο… ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έχει λόγους να κάνει προπαγάνδα.

Κομάντο

Προς επικύρωση της διαπίστωσης της κυρίας Βούλτεψη ήρθε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος, ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές -κάτι σαν … κομάντο δηλαδή! Ο οποίος μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν όταν κλείσει η αντιπυρική περίοδος, με τα πλέον έγκυρα εργαλεία μέτρησης. Αν δεν καταλάβατε το Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

Λίγα

Και συμπλήρωσε ότι «με βάση τον “Κοπέρνικο”, το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο το 91% των εδαφών που κάηκαν, είχε μικρή έως μέτρια ζημιά […] το 9% έχει υποστεί μεγαλύτερη ή ολική καταστροφή». Γι΄αυτό «ας μην χρησιμοποιούμε νούμερα που δεν είναι βέβαια»!!!

Πανικός

Ευφυείς άνθρωποι είστε και αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει. Αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι ένα σημαντικό μέρος -με βάση τις διαρροές- των πρωθυπουργικών αναφορών στη ΔΕΘ θα αφορά στην ανασύνταξη του συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την Πέμπτη θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του πανικού στο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου….

————-

«Βάρβαροι»

Τελικώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήταν «μία κάποια λύσις» που έγραφε και ο μεγάλος αλεξανδρινός στο ποίημα του για τους «Βαρβάρους». Η απουσία, λοιπόν, του κ. Τσίπρα έχει φέρει τον Κυριάκο απέναντι στον … κ. Μητσοτάκη, αφού ως γνωστόν η φύση, η κοινωνία, αλλά και η πολιτική δεν αναγνωρίζουν κενά!

Νέος

Ισως να είναι αυτός ο λόγος που αιφνιδίως το κυβερνητικό σύστημα στα μέσα έχει αποθεώσει τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Η προβολή του είναι θηριώδης. Ποιός είναι ο Κασσελάκης; Πρόκειται για τον πέμπτο -τελικώς- υποψήφιο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ευκατάστατος

Ενας ευκατάστατος ομογενής, ο οποίος ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις τελευταίες εκλογές. Και παρεμπιπτόντως φίλος του κ. Παύλου Πολάκη. Χθες ανακοίνωσε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων την υποψηφιότητα του και καλεί σήμερα το απόγευμα τους φίλους του στους Τάφους των Βενιζέλων για «να τα πούνε».

Αναταράξεις

Είναι προφανές ότι ο ακτιβισμός του στα social media το τελευταίο διάστημα και μιντιακή στήριξη που έχει, προκαλεί αναταράξεις στο εκλογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Υπό την προϋπόθεση ότι τον Κασσελάκη θα τον στηρίξει ο κ. Πολάκης, ο οποίος διαθέτει μία ισχυρή και συμπαγή δύναμη στο σκληρό πυρήνα του κόμματος, τότε πρωτίστως χαμένος θα είναι ο κ. Νίκος Παππάς. Ο οποίος φοβούμενος ακόμη και για τη δεύτερη θέση το τελευταίο διάστημα στις κατά τόπους ομιλίες του αναφέρει τα στελέχη τα οποία παραβρίσκονται σ΄αυτές. Είναι ο μόνος που το έχει κάνει ως τώρα!

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου

Λόγω του προφίλ που έχει ο κ. Κασσελάκης απειλείται και η κυρία Εφη Αχτσιόγλου, που είναι και το φαβορί για την θέση του προέδρου. Οχι πως τελικώς δεν θα εκλεγεί -αφού για το δεύτερο γύρο υπάρχει πάντα η εφεδρεία του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου- αλλά μπορεί να της στερήσει ένα ποσοστό.

Βολικός

Οπως έχει γράψει ο ίδιος ο νέος υποψήφιος είναι φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έδινε τα ρέστα του για να τον δει πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κάτι σας βολικό αντίπαλο! Ομως ο κ. Κασσελάκης δεν νομίζω πως είναι «συμβατός» με το μέσο μέλος του κόμματος. Απέχει παρασάγγας….

Συναρτήσεις

Βέβαια όλες αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν συνάρτηση του «εκλογικού σώματος» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δηλαή ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων. και φυσικά πόσοι θα προσέλθουν στην κάλπη. Αν στην κάλπη προσέλθουν 20.000 – 25.000 μέλη, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του κόμματος και σαφώς λιγότεροι από τα μέλη που είχαν απομείνει μετά από τις διασπάσει του 2015, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Οχι μόνο για τις ψήφους που θα πάρει ο κάθε υποψήφιος, αλλά και για τον ίδιο/α τον/την πρόεδρο που θα εκλεγεί….

—————-

Πρόεδρος;

Στους «Σπαρτιάτες» ο κ. Βασίλης Στίγκας ζει το δικό του δράμα! Από πρόεδρος υπό προθεσμία που είναι το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή του στη θέση. Ομως οι 11 είναι συμπαγείς και ή θα αποφασίσει να «χορέψει στο σκοπό τους» ή θα παραμείνει πρόεδρος χωρίς κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα. Ετσι;

————

Νέο placement

Ήταν να μη γίνει η αρχή από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για την εισαγωγή μετοχών εταιρειών του χαρτοφυλακίου του Ταμείου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αρχή γίνεται με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μετά και την κατάθεση τον Ιούλιο του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει τον τρόπο της περαιτέρω διάθεσης πακέτου μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για την ακρίβεια το 20% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ θα εισαχθεί στο ΧΑ. Κάτι που αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς.

Και έπεται ο σχεδιασμός για την περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy. Με τις πληροφορίες να θέλουν τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο όμιλος Λάτση να δίνουν συνολικά μετοχές της τάξης του 20% για εισαγωγή στο ΧΑ.

Το νέο placement που φαίνεται να ετοιμάζεται είναι της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα μαθαίνω στο ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% των μετοχών της δημόσιας επιχείρησης αερίου έχουν ξεκινήσει τα σενάρια.

Φυσικά λόγο έχει και ο έτερος μέτοχος που είναι η Helleniq Energy με ποσοστό 35% στην εταιρεία.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι και οι δύο μέτοχοι να διαθέσουν από κοινού μετοχές για την είσοδο τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ένα δεύτερο, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή από την Καθημερινή είναι το ελληνικό Δημόσιο να εξαγοράσει το 35% των ΕΛΠΕ. Όπου ελληνικό δημόσιο, εννοούμε το ΤΑΙΠΕΔ ή το Υπερταμείο και στη συνέχεια ένα μέρος των μετοχών να μπει στο ΧΑ.

Μετασχηματισμός

Η υπόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της εισαγωγής μετοχών της στο χρηματιστήριο, όπως πληροφορούμαι έχει ακόμη δρόμο.

Κι αυτό γιατί ένα από τα ζητήματα που απασχολουν τους μετόχους και τους ιθύνοντες είναι τα έσοδα της εταιρείας.

Μέχρι τώρα αυτά προέρχονται μόνο από την εμπορία του φυσικού αερίου. Και ο μετασχηματισμός της ώστε να διασφαλιστούν κι άλλες πηγές εσόδων είναι κλειδί για την απόδωση υπεραξιών στους μετόχους.

Η σημερινή διοίκηση υπό τον CEO κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά έχει χαράξει μία τέτοια πορεία με την είσοδο της εταιρείας στις ΑΠΕ αλλά και στη θερμική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα νέα έσοδα θέλουν μία διετία για να έρθουν στα ταμεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μένει να δούμε, λοιπόν, πότε το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την εισαγωγή στο ΧΑ.

———————————

Διώρυγα GAS

Θα μείνω στο χώρο της ενέργειας για να σας ενημερώσω για μία εξέλιξη στο θέμα του FSRU «Διώρυγα GAS» που τρέχει η Motor Oil.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Εκδόθηκε η ΑΕΠΟ και πλέον ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του project έγινε. Το εργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που περιλαμβάνει Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) χωρητικότητας έως και 210.000 m3 LNG και διασύνδεση αυτού με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Επενδυτική απόφαση (;)

Όπως μου σημείωνε πηγή μου, παρά τα εμπόδια που έχει συναντήσει το έργο και ιδίως ως προς τον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ για την αύξηση της δυναμικότητας του νότιου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, η Motor Oil τρέχει κανονικά και δαπανά κεφάλαια για την ωρίμανση του έργου.

Απομένει πια η λήψη της επενδυτικής απόφασης. Κάτι που θα εξαρτηθεί τόσο από τις διαθέσεις του ΔΕΣΦΑ, λένε πηγές αλλά και από τις συνθήκες της αγοράς και της ζήτησης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλκανικής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories