Χαμηλό βαρομετρικό

Η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη δυνατή. Η καταστροφή της περιοχής του Εβρου – καίει για 10η ημέρα η πυρκαγιά – ξεχωρίζει όλες όσες καταστροφές έχουν συμβεί φέτος. Όπως είναι φυσικό τα σενάρια για «βαλτούς» μετανάστες και τους «πυρομανείς» δολιοφθορείς δεν «περπάτησαν» στον κόσμο παρά τις κατ΄ επανάληψη δηλώσεις – ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας τις επανέλαβε για ακόμη φορά από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Ανικανότητα

Ως εκ τούτου οι πολίτες εφόσον δεν πιστεύουν για τους «βαλτούς» θεωρούν ότι πρόκειται για κλασική ανικανότητα … βαλκανικής διάστασης!

———————

Παροχές;

Κι ενώ λοιπόν οι πυρκαγιές συνεχίζονται, πλησιάζουν και οι μέρες της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να … εξαγγείλει! Δεν ξέρω τι, αλλά παροχές δεν θα έχει φέτος το «πακέτο». Είδε κι έπαθε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης να το ξεκόψει σε όσους έβλεπαν ότι οι αποδόσεις των δημοσίων εσόδων αντέχουν για ένα «δεύτερο γύρο» παροχών. Ως εκ τούτου θα περιοριστούμε σε περιφερειακά πράγματα. Το μόνο ενδιαφέρον που κυκλοφορεί είναι για 30.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Να τα δούμε βέβαια πρώτα αναλυτικά και μετά μπορούμε να πανηγυρίσουμε.

Επενδυτική βαθμίδα

Γιατί δεν θα έχει παροχές; Διότι παραμένει σε διαρκή εκκρεμότητα η επενδυτική βαθμίδα. Εχετε προσέξει ότι το θέμα έχει απομακρυνθεί από την επικαιρότητα; Ουδείς εκ των αρμοδίων το αναφέρει. Πόσο μάλλον που διέρρεαν διάφοροι αρμόδιοι και αναρμόδιοι πως επρόκειτο να την αποσπάσουμε από τον περασμένο Ιούλιο, αν όχι και Ιούνιο. «Επαιζε» δηλαδή μέσα στην προεκλογική περίοδο. Αν την κερδίσουμε ως το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου θα είναι επιτυχία. Γι΄ αυτό κι ο κ. Χατζηδάκης ξορκίζει τις παροχές όπως τους καλικάντζαρους τα Χριστούγεννα….

————-

Συνέδριο

Αυτή η εβδομάδα είναι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το προσεχές Σάββατο, στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Σπόρτινγκ πρόκειται να διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο, όπου από τους συμμετέχοντες άλλοι θα είναι παρόντες δια ζώσης και άλλοι διαδικτυακά. Πληροφορίες έφεραν σίγουρο ομιλητή τον κ. Αλέξη Τσίπρα, άρτι αφιχθέντα εξ Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο είναι πιθανόν να μιλήσει, διότι – λένε – θα επισκιάσει τους υποψήφιους προέδρους. Λογικό ακούγεται!

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης

Να σας ενημερώσω πάντως – κι αυτό είναι οριστικό – ο κ. Σωκράτης Φάμελλος δεν μεταπείστηκες τελικά να κατέβει υποψήφιος και το θέμα έκλεισε. Όμως την Τρίτη θα ξέρουμε αν ο κ. Στέφανος Κασσελάκης θα είναι τελικά ο πέμπτος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος – έχει αναλωθεί το τελευταίο διάστημα σε πολιτική καμπάνια μέσω των social media. Χρειάζεται βέβαια τις υπογραφές υποστήριξης 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, γιατί ο ίδιος δεν συμμετέχει στο όργανο. Αύριο θα ξέρουμε. Και αν τελικώς θα είναι υποψήφιος, αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τον κ. Νίκο Παππά, δεδομένου ότι θα … ψαρεύουν από την ίδια θάλασσα. Εν πάση περιπτώσει….

————————-

Πυρκαγιές και βιομηχανίες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν κατέστρεψαν στο πέρασμα τους μόνο δασικές εκτάσεις και κατοικίες.

Έκαψαν ή απείλησαν και εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Τον ακριβή αριθμό των ζημιών τους δεν τον έχω για να σας τον μεταφέρω αλλά το ψάχνω και θα σας έχω νεότερα.

Εντύπωση βέβαια, μου προκαλεί το γεγονός πως ο κορυφαίος εκπρόσωπος των βιομηχανιών, ο ΣΕΒ και ο πρόεδρος του κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δεν βγήκαν ούτε με μισή ανακοίνωση για το θέμα των πυρκαγιών και την καταστροφή τόσο περιουσιακών στοιχείων εργοστασίων και υποδομών όσο και για την ανεπανόρθωτη ζημιά του φυσικού περιβάλλοντος.

Και μου κάνει εντύπωση γιατί ο ΣΕΒ δίνει έμφαση (θεωρητικά) σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, κλιματικής αλλαγής και κριτηρίων ESG.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις του στοχεύουν καθαρά και μόνο σε ζητήματα χρηματοδότησης και υπεραξίας των μετοχών – εταιρειών μελών του…

———————–

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ

Πάντως, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, είδε και απόειδε… από την αδυναμία λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και προχώρησε σε έκτακτη ανακοίνωση προς τις 27 βιομηχανικές περιοχές τις οποίες εκμεταλλεύεται ή διαχειρίζεται.

Σε αυτές είναι εγκατεστημένες 2.285 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 30.000 εργαζόμενους.

Με την ανακοίνωση της ζητά την ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας των βιομηχανικών περιοχών και επιχειρηματικών πάρκων τις οποίες εκμεταλλεύεται: «Τα έκτακτα μέτρα της επιπρόσθετης φύλαξης θα διαρκέσουν μέχρι και την 20/09/2023 και αν απαιτηθεί θα γίνει σχετική παράταση τους, μετά την νεότερη εκτίμηση της κατάστασης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κι εξηγεί: «Στόχος των μέτρων και της συνεχούς παρακολούθησης είναι η αποτροπή πυρκαγιάς και η έγκαιρη πρόληψη πιθανών εστιών τόσο στην περίμετρο όσο και εντός των Πάρκων και των ΒΙ.ΠΕ».

Περιπολίες

Σύμφωνα με την εταιρεία τα μέτρα αυτά λαμβάνονται «σε συνεργασία με τους εξωτερικούς συνεργάτες και παρόχους που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης στις περιοχές. Η εταιρεία μας με εντολή της:

1. Αυξάνει τις περιπολίες στην περίμετρο και σε όλο το εύρος των περιοχών δικαιοδοσίας της,

2. Ενισχύει τις βάρδιες με προσωπικό και

3. Εφοδιάζει με φορητά μέσα πυρόσβεσης τα κλιμάκια της φύλαξης. Επιπλέον, τα κλιμάκια φυλάξεων των Πάρκων λαμβάνουν ειδικές οδηγίες μόνο από την οικεία και εκπαιδευμένη για το σκοπό αυτό Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής που εντάσσεται η ΒΙ.ΠΕ. ή το πάρκο της ΕΤΒΑ, προκειμένου να εξυπηρετείται το έργο των αρμόδιων αρχών στην βάση των διατάξεων και δελτίων τύπου που εκδίδει καθημερινά».

Η ανακοίνωση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ περιγράφει κι άλλα στην έκτακτη ανακοίνωση της, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά μέτρα καθαρισμού του χώρου των εγκαταστάσεων από ξερά χόρτα, άχρηστα και εύφλεκτα υλικά σε ανοιχτούς χώρους.

Πυλώνες υψηλής τάσης

Θα μείνω λίγο ακόμα στο θέμα των πυρκαγιών για μία ακόμη διάσταση του θέματος που άπτεται της επιχειρηματικότητας.

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν την Πυροσβεστική να έχει εντοπίσει ως αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα βλάβη σε πυλώνα υπερυψηλής τάσης πλησίον της Μονής Κλειστών.

Πάντως η Πυροσβεστική με χθεσινή ανακοίνωση της διαψεύδει κάτι τέτοιο και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διευκρινίζεται ότι η προανακριτική διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories