Πριν από έξι χρόνια ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Βενεζουέλας σταμάτησε να πληρώνει τους πιστωτές του, οι εξαγωγές του περιορίστηκαν από τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον αρνιόταν να αναγνωρίσει την κυβέρνηση που ελέγχει την εταιρεία.

Ωστόσο, οι επενδυτές που απέκτησαν ένα από τα ομόλογα της εταιρείας φαίνεται ότι θα λάβουν μια τεράστια… «αποζημίωση».

Οι ΗΠΑ ανοίγουν τη πόρτα στη Βενεζουέλα – Σχέδια για χαλάρωση των κυρώσεων

Όπως γράφει το Bloomberg, τα ομόλογα της Petroleos de Venezuela SA με ημερομηνία λήξης το 2020, έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 160% το τελευταίο έτος σε περίπου 50 σεντς.

Ο λόγος: Όταν πούλησε το χρέος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσέφερε μερίδιο 50,1% στη μητρική εταιρεία του διυλιστηρίου Citgo Petroleum Corp. με έδρα τις ΗΠΑ ως εγγύηση.

Eni και Repsol επεκτείνουν τη συμφωνία «πετρέλαιο έναντι χρέους» με τη Βενεζουέλα

Τώρα, μετά από μία παρατεταμένη νομική μάχη, ένας αμερικανός δικαστής όρισε ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοπράτησης της εταιρείας συμμετοχών της Citgo.

Και οι κάτοχοι των ομολόγων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιστωτών που πρόκειται να πληρωθούν.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, πρόκειται για μία δυνητική νίκη για μεγάλους επενδυτές όπως η Ashmore Group Plc με έδρα το Λονδίνο και ένα σπάνιο φωτεινό σημείο στην αγορά για το χρέος της Βενεζουέλας αφού ο πρόεδρος Μαδούρο σταμάτησε να πληρώνει κρατικά ομόλογα και PDVSA εν μέσω μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα τον Μαδούρο και η χώρα παραμένει υπό κυρώσεις που απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν χρέος της Βενεζουέλας. Αυτή η αβεβαιότητα εξηγεί γιατί άλλα ομόλογα της PDVSA διαπραγματεύονται για προς μόλις 6 σεντς.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Καράκας, με τις πλευρές να διεξάγουν συνομιλίες για να διερευνήσουν την προσωρινή άρση των κυρώσεων ώστε να ενθαρρύνουν τη Βενεζουέλα να διεξαγάγει δίκαιες προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος.

Ο Lee Robinson, επικεφαλής επενδύσεων του Altana Credit Opportunities Fund, το οποίο αγόρασε τα ομόλογα μετά την κυκλοφορία του αμοιβαίου κεφαλαίου το 2020, εκτιμά ότι οι τιμές του ομολόγου θα εκτινάσσονταν πάνω από 80 σεντς στο δολάριο εάν οι κάτοχοι των ΗΠΑ μπορούσαν να το αγοράσουν.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι αυτές που μείωσαν την τιμή», πρόσθεσε.

Ο Francesco Marani, επικεφαλής συναλλαγών στην επενδυτική εταιρεία Boutique Auriga Global Investors με έδρα τη Μαδρίτη, συμφωνεί ότι η χαλάρωση των κυρώσεων θα πυροδοτήσει ένα περαιτέρω ράλι. Η Auriga ξεκίνησε να αγοράζει τα ομόλογα PDVSA 2020 πριν από τέσσερα χρόνια.

Λίγο αργότερα, καθώς οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street άρχισαν να κάνουν ντάμπινγκ για το χρέος, οι τιμές έπεσαν σε χαμηλό περίπου 10 σεντς για το δολάριο. Ο Μαράνι είπε ότι εάν η νομική υπόθεση προχωρήσει όπως αναμένεται, τα ομόλογα θα εξοφληθούν περίπου στο άρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια