Αναζητώντας τη συναίνεση

Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σφυροκοπήθηκε από όλες τις πλευρές και ήταν εμφανώς αμυνόμενος. Ενδιαφέρουσα ήταν η τριτολογία του, όπου οι τόνοι ήταν εμφανώς χαμηλοί με επιδιωκόμενη τη συναίνεση. Κατά τα άλλα αρχικά έσπευσε να αποδώσει στις ΜΚΟ – που απ’ ότι ξέρω δεν υπάρχουν στον Εβρο, αλλά αυτό μάλλον έχει μικρή σημασία – και στην κλιματική αλλαγή «περιοδεύοντας» σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στο νότο. Και παρέπεμψε για περισσότερα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Α, και να μην το ξεχάσω ο Εβρος συνεχίζει να καίγεται – ότι έχει απομείνει….

——–

Προσεχώς: Τέλος….

Επίσης εγκαίρως σας είχα ενημερώσει ότι οσονούπω ο κ. Βασίλης Στίγκας – πρόεδρος των «Σπαρτιατών» για όποιον δεν το θυμάται – θα ξεμείνει από κοινοβουλευτική ομάδα. Ε, συνέβη χθες. Το εγκατέλειψαν και 11 βουλευτές του. Και οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις πήγαιναν κι έρχονταν. Η αντιπαράθεση ήταν σε υψηλό επίπεδο, από «greek mafia» και πάνω ήταν ο τόνος της αντιπαράθεσης.

Φιλοδοξίες

Μία παρατήρηση μόνο έχω να κάνω. Η φιλοδοξία του μικρομεσαίου επιχειρηματία να γίνει πολιτικός, στην ακροδεξιά, στη δεξιά ή στο κέντρο, δεν είναι κακή – είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι! Το θέμα είναι με ποιους όρους γίνεται. Όταν ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης πρότεινε στον κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο ότι θα του προσφέρει την στήριξη του, αλλά θέλει σε κάθε νομό έναν δικό του άνθρωπο ως υποψήφιο, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε. Και έληξε το συνοικέσιο.

Παραδοξότητα

Όταν την ίδια πρόταση ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού την έκανε στον κ. Στίγκα, αυτός την δέχθηκε, προκειμένου να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο κατέγραψε και την μοναδική παραδοξότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας στα περίπου 50 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, να είναι στα έδρανα της Βουλής πρόεδρος του … εαυτού του!

——-

Ο κ. Ν. Παππάς

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη, όπως είναι φυσικό έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα. Αυτός που πιέζεται ιδιαίτερα – εκτός από την κυρία Εφη Αχτσιόγλου που φαίνεται να έχει κάποιες απώλειες – και κινδυνεύει να βρεθεί ακόμη και στην τέταρτη θέση, είναι ο κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Για τον εξής απλούστατο λόγο: διότι πριν από την κάθοδο του κ. Κασσελάκη, ο κ. Παππας υπολόγιζε στην στήριξη του κ. Παύλου Πολάκη – ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις διαθέτει μία συμπαγή επιρροή της τάξεως 10% ως 15%. Είναι προφανές ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτής τώρα κατευθύνεται στον φίλο του – αν όχι προστατευόμενο του κ. Κασσελάκη.

Απώλειες

Επίσης απώλειες ο κ. Παππάς μετράει και από την κυρία Αχτσιόγλου, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής προέρχεται από την πάλαι ποτέ «Κίνηση Μελών». Επίσης και από την ΡΕΝΕ, το μόνο συμπαγές τμήμα της άλλοτε προεδρικής πλειοψηφίας, λίγα πράγματα έχει λαμβάνειν, δεδομένου ότι η ηγεσία της δεν έδωσε γραμμή, αλλά κάλεσε ανεπίσημα για ψήφο κατά συνείδηση. Και ένα σημαντικό μέρος της προσανατολιζόταν αρχικά στο λευκό – και ένα άλλο μέρος προς τον κ. Παππά, διά της εις άτοπον απαγωγής! Τώρα το πρώτο μέρος δεν γνωρίζω αν θα στραφεί στον κ. Κασσελάκη.

Τέταρτος;

Ετσι ο κίνδυνος να «προσγειωθεί» στην τέταρτη θέση είναι προφανής. Ενόψει λοιπόν αυτού του ενδεχομένου, το περιβάλλον του δεν φημίζεται για το πολιτικό savoir vivre. Δεν είναι καλός σύμβουλος ο πανικός….

Συνέδριο το 2024

Εν τω μεταξύ η αριστερή πτέρυγα του κόμματος προετοιμάζεται ενόψει του έκτακτου συνεδρίου – το οποίο δεν πρόκειται να γίνει το Νοέμβριο, εκτιμάται πως θα μετατεθεί στους πρώτους μήνες του 2024, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο – λαμβάνονται φυσικά υπόψη και τις «προεδρικές εκλογές».

Νέα τάση

Ετσι χθες κυκλοφόρησε ένα κείμενο «από τα κάτω». Δηλαδή το υπογράφουν 24  μέλη και στελέχη από διάφορες οργανώσεις του κόμματος – μόνο ένα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής – ανά την Ελλάδα. Ορισμένες υπογραφές φυσικά και είναι αναγνωρίσιμες, όπως του στενού συνεργάτη του κ. Νίκου Φίλη ή της κυρίας Θεανώς Φωτίου. Όμως οι 24 συγκροτούν τάση με την επωνυμία Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την συντομογραφία «ΠΡΩΤ.Α ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική

Το κείμενο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Πρωτίστως διότι αντιπαρατίθεται μετωπικά με την αντίληψη την οποία εισάγει ο κ. Κασσελάκης, δεύτερον, για την κριτική στο αρχηγικό μοντέλο του κόμματος – εμμέσως και στον κ. Αλέξη Τσίπρα – για τις αιτίες της εκλογικής ήττας και για τον χαρακτήρα του κόμματος. Επί της ουσίας είναι η αριστερή τάση αυτή που έχει «σηκώσει το γάντι» απέναντι στις καινοφανείς αντιλήψεις που εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης. Τώρα έχει αρχίσει και ζεσταίνεται το κλίμα….

——-

ΔΕΗ και Κωτσόβολος

Η ΔΕΗ μπορεί επισήμως να μην έχει επιβεβαιώσει τη διεκδίκηση της αλυσίδας ηλεκτρικών Κωτσόβολος, είναι ευρέως, όμως, γνωστό στην αγορά πως προετοιμάζεται.

Πηγή μου, που είναι γνώστης των κινήσεων της διοίκησης της ΔΕΗ ως προς το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, μου έλεγε ότι η εταιρεία έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα assets της εταιρείας και τα μελετά «σπιθαμή προς σπιθαμή…». Ήταν η χαρακτηριστική αναφορά που μου μεταφέρθηκε.

Ωστόσο, η ίδια πηγή, μου μετέφερε και μία «κόκκινη» γραμμή που φέρεται να βάζει ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, αν και εφόσον η εταιρεία ηλεκτρισμού κατέβει για να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά: «Κάτι αναφορές που δημιουργούν κλίμα για τίμημα της τάξης των 400 και 450 εκ. ευρώ κρατούν μακριά τη δημόσια εταιρεία από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό….»

Ξεκάθαρο!

Δίκτυο λιανικής

Το αργότερο, λοιπόν, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχει γίνει γνωστό ποιοι και πόσα θα προτείνουν στην βρετανική πολυεθνική Currys για την απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος.

Μαθαίνω, πάντως, ότι η ΔΕΗ έχει πολύ ψηλά στην στρατηγική της να στήσει δίκτυο καταστημάτων που θα απευθύνεται στους καταναλωτές ενέργειας. Μπορεί τα σημεία πώλησης της Κωτσόβολος να είναι ιδανική ευκαιρία, ωστόσο αν δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό ή αν δεν καταφέρει να κάνει την εξαγορά – εφόσον κατέβει με προσφορά – θα επιδιώξει με άλλον τρόπο να αναπτύξει τα σχέδια της.

Πηγή μου σημείωνε πως αυτό θα το κάνει είτε ενδεχομένως αναζητώντας άλλη επενδυτική ευκαιρία με την εξαγορά αλυσίδας είτε αναπτύσσοντας κι επεκτείνοντας το δικό της δίκτυο καταστημάτων.

Κοντός ψαλμός…

———————–

Βίοι παράλληλοι

«Βίοι παράλληλοι…» Με αυτή τη φράση θέλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης να περιγράψει τη σχέση του με τον γενικό διευθυντή Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γεράσιμο Θωμά.

Ο κ. Χατζηδάκης με ανάρτηση του στα social media έκανε γνωστό ότι χθες στο υπουργείο δέχτηκε επίσκεψη από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν. «Παλιός φίλος και συνεργάτης» έγραψε και συνέχισε: «Κατά κάποιο τρόπο έχουμε βίους παράλληλους, Μαζί στις Βρυξέλλες, εκείνος στην Κομισιόν, εγώ στην Ευρωβουλή», θυμήθηκε ο υπουργός γυρνώντας πίσω πολλά χρόνια και συνέχισε περνώντας και στο πρόσφατο παρελθόν γύρω στο 2019: «Μαζί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγώ υπουργός, εκείνος υφυπουργός».

Ο ίδιος έφτασε και στο σήμερα: «Και τώρα εγώ υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εκείνος σ’ αυτή την πολύ υψηλή θέση για τη φορολογία και τα τελωνεία. Η τύχη το έφερε να συνεργαστούμε και πάλι. Και θα το κάνουμε, με βάση τη συνείδηση και τις αρχές μας…»

Εντάξει, εγώ πάντως θυμάμαι, πως κάποια συννεφάκια στις σχέσεις των δύο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπήρχαν… Αλλά όπως λέει και το λαϊκό τραγούδι «… και ας παν στην ευχή τα παλιά…»!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories