Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συναντώνται τη Δευτέρα  στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με βασικό θέμα την κατάσταση όπως έχει διαμορωθεί σχετικά με τη διακίνηση των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, με επιδίωξη της Αγκυρας να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν.

«Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ. Βλέπουμε ισχυρή υποστήριξη από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση του διαδρόμου των σιτηρών», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκάι Κιλίτς σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

«Η τρέχουσα κατάσταση (της συμφωνίας για τα σιτηρά) θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να επιτύχουμε γιατί αυτή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Κίλιτς.

Πούτιν: Με 20 δισ. δολάρια «τάζει» ανάπτυξη των προσαρτημένων περιοχών της Ουκρανίας

Ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές υποδομές

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τις λιμενικές υποδομές του ποταμού Δούναβη που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην επίθεση στα νότια τμήματα της περιοχής της Οδησσού την Κυριακή, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Δούναβης έχει γίνει ο κύριος δρόμος της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία εγκατέλειψε την περιβόητη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, με την οποία εξασφαλιζόταν η ασφαλής διέλευση των εξαγωγές σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων του Κιέβου μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Άγκυρα αναγνώρισε τις τεχνικές πολυπλοκότητες που περιβάλλουν τη συμφωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ρωσικούς μηχανισμούς σιτηρών και πληρωμών, είπε ο Κίλιτς. Το ζήτημα αφορά επίσης διεθνή συστήματα πληρωμών όπως το SWIFT, που αποτελούν μια πολύπλευρη πρόκληση, πρόσθεσε ο Kilic.

«Εδώ, η απόφαση του Ρώσου ηγέτη είναι σημαντική. Πιστεύω ότι η διμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Πούτιν θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή