Συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τη Δευτέρα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με φόντο την προσπάθεια της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών να αναβιώσουν τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Πούτιν: Με 20 δισ. δολάρια «τάζει» ανάπτυξη των προσαρτημένων περιοχών της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία τον Ιούλιο, έναν χρόνο μετά τη σύναψή της, παραπονούμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι πολλές από τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που εξάγονταν δεν κατευθύνονταν πράγματι σε χώρες που τα είχαν ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Πούτιν να παραμείνει στη συμφωνία, θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου στο Σότσι τη Δευτέρα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στη Μόσχα την Παρασκευή για να συζητήσουν για τα σιτηρά πριν από τη συνάντηση Ερντογάν.

Τι λέει η Ρωσία

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν είναι λάθος της Ρωσίας που η συμφωνία για τα σιτηρά κατέρρευσε και επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι η Μόσχα θα επιστρέψει σε αυτήν εάν εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία.

«Αν εκπληρωθούν όλα όσα υποσχέθηκαν στη Ρωσία, η συμφωνία θα παραταθεί», δήλωσε. «Αποδείχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο να γίνει αυτό από το να κατασκευαστούν νέοι διάδρομοι, νέες χερσαίες διαδρομές» πρόσθεσε ο Σοϊγκού.

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, επιδεινώθηκε από την ισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ως εκ τούτου, γίνονται κινήσεις για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι απέστειλε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων» με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σε ενημέρωση στη Μόσχα την Πέμπτη ότι η αναβίωση της συμφωνίας είναι σημαντική για τον κόσμο.

Οι τιμές του αμερικανικού σιταριού αυξήθηκαν την Παρασκευή, με τον Λαβρόφ να δηλώνει μία ημέρα πριν ότι η Ρωσία δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι θα λάβει τις εγγυήσεις που απαιτούνται για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Τι προέβλεπε η αρχική συμφωνία

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση υπερθεματίζει στη συζήτηση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ενώ αγνοεί την υπόσχεση του Πούτιν να προμηθεύσει δωρεάν έως και 50.000 τόνους σιτηρών στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία.

Για να πεισθεί η Μόσχα να εγκρίνει την αρχική συμφωνία, γνωστή από τους διπλωμάτες ως «Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», συνήφθη ταυτόχρονα μια τριετής συμφωνία βάσει της οποίας αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Ρωσία με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Αλλά η Μόσχα δήλωσε ότι το μνημόνιο αυτό δεν τηρήθηκε λόγω της δολιότητας της Δύσης.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι συζήτησε την πρωτοβουλία του Πούτιν να προμηθεύσει έως και 1 εκατομμύριο τόνους ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για την επακόλουθη επεξεργασία τους σε τουρκικά εργοστάσια και την αποστολή τους στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η πρόταση αυτή συζητείται επίσης με το Κατάρ.

Ένα από τα κύρια αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, από το οποίο η ΕΕ την απέκοψε τον Ιούνιο του 2022.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Μόσχα δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές.

Την Παρασκευή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι δύο φορτηγά πλοία απέπλευσαν από λιμάνι κοντά στην Οδησσό, ανεβάζοντας συνολικά σε 4 τον αριθμό των πλοίων που απέπλευσαν από τις ακτές της εμπόλεμης χώρας παρά τον ρωσικό αποκλεισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα