Ανατροπή και αρνητικό κλείσιμο είχαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αν και βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, οι πωλητές εμφανίστηκαν στο τέλος, όταν και κυριάρχησαν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,08%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Αυγούστου. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,15% στις 7.452 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,10% στις 15.824 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.279 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui, σημείωσε κέρδη 4,5%, ανακάμπτοντας μετά τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκε την Παρασκευή. Η μετοχή έχει καταγράψει πτώση 40% φέτος, καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα από την εποχή της πανδημίας.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης και η Watches of Switzerland, κλείνοντας με κέρδη άνω του 6%, συνεχίζοντας επίσης και αυτή την ανάκαμψη μετά το -25% που σημείωσε στις 25 Αυγούστου μετά την είδηση ότι η Rolex θα αγόραζε την εταιρεία λιανικής πώλησης ρολογιών Bucherer.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο Σεμινάριο Διακεκριμένων Ομιλητών που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Οικονομικό & Χρηματοοικονομικό Κέντρο, προκειμένου να διαγνώσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από δεδομένα έδειξαν ότι η οικονομία της περιοχής βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, αλλά ο πληθωρισμός επιμένει, δημιουργώντας ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων.

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και η επιβεβλημένη μείωση των δημοσίων δαπανών έφεραν τον περιορισμό της ανάπτυξης και απειλούν με τη δημιουργία ύφεσης, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία θα γίνουν περισσότερο αισθητές το 2024. Αν η ύφεση τελικά χτυπήσει την ευρωζώνη, η ΕΚΤ ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών, ιδιαίτερα δεδομένων και των ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο του 2024.

Επίσης, σήμερα, τα γερμανικά εμπορικά στοιχεία έδειξαν πτώση 0,9% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές του Ιουλίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επιβραδύνεται σε πολλούς τομείς.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά άνω των 30 μονάδων

Ανώμαλα προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτω και από τις 1.280 μονάδες, μπαίνοντας σε μια κρίσιμη εβδομάδα με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,47% (32 μονάδων) στις 1.267,33 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 87 εκατ. ευρώ.

Αν και η αγορά μπήκε στην τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα (;), με την ανακοίνωση της DBRS την Παρασκευή να επισκιάζει κάθε άλλη εξέλιξη, η τελική ευθεία φαίνεται ότι δεν είναι στρωμένη…  Βέβαια, σήμερα ήταν μια ημέρα η οποία επισκιάστηκε από την αμερικανική αργία, με τις στηρίξεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού να είναι μικρές, αυξάνοντας το volatility.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές