Ανώμαλα προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτω και από τις 1.280 μονάδες, μπαίνοντας σε μια κρίσιμη εβδομάδα με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,47% (32 μονάδων) στις 1.267,33 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 87 εκατ. ευρώ.

Αν και η αγορά μπήκε στην τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα (;), με την ανακοίνωση της DBRS την Παρασκευή να επισκιάζει κάθε άλλη εξέλιξη, η τελική ευθεία φαίνεται ότι δεν είναι στρωμένη…  Βέβαια, σήμερα ήταν μια ημέρα η οποία επισκιάστηκε από την αμερικανική αργία, με τις στηρίξεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού να είναι μικρές, αυξάνοντας το volatility.

Ασιατικά χρηματιστήρια: «Ακίνητη»… ώθηση έλαβαν οι αγορές

Την ίδια ώρα, η αγορά φαίνεται ότι επιβεβαίωσε το σενάριο της μείωσης των θέσεων των funds που έσπευσαν να τοποθετηθούν πριν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, των front runners δηλαδή, τα οποία δραστηριοποιούνται σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση. Η κατοχύρωση των μέχρι τώρα κερδών άλλωστε είναι ιδιαιτέρως ελκυστική τακτική, ίσως και ενδεδειγμένη για αυτό το είδος των funds, για να αφεθούν θέσεις κατά την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα αλλάξει και τη δομή των επενδυτών στη Λ. Αθηνών.

Σε αυτό το σενάριο οι αναταράξεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, με την πρώτη γεύση να είχε δοθεί από τις 27 Ιουλίου, όταν και άρχισε η μίνι διόρθωση της αγοράς. Και πιθανόν να συνεχιστούν με την αλλαγή σκυτάλης που ενδεχομένως να έρθει εάν επιβεβαιωθεί η επενδυτική βαθμίδα το βράδυ της Παρασκευής από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η DBRS πιθανόν να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ low με σταθερές προοπτικές από BB high με σταθερές προοπτικές, σήμερα. Αν, από την άλλη, οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά  θα βρει χαμηλότερα σημεία ισορροπίας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, βουτιά σημείωσαν οι Jumbo, Εθνική, Eurobank, Aegean, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ, ενώ ισχυρές ήταν και οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Πειραιώς, Motor Oil, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αρνητικά έκλεισαν οι Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, ενώ θετικά οι Autohellas, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών