
Το ποσό ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ από πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις, άντλησε το Βέλγιο, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια των αποταμιευτών προς τις τράπεζες που αδυνατούν να συμβαδίσουν με την εκτίναξη των επιτοκίων, σύμφωνα με το Reuters.
Η πώληση, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, είχε ως στόχο να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων από τα νοικοκυριά στην ιστορία του Βελγίου και είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πώληση ομολόγων λιανικής στην Ευρώπη, ανέφερε τη Δευτέρα ο οργανισμός χρέους της χώρας.
Νάγκελ-ΕΚΤ: Δεν είναι στόχος μας να κάνουμε ευτυχισμένες τις τράπεζες
Ποσό – ρεκόρ
Το ποσό, που σοδυναμεί με περίπου το 5% των βελγικών καταθέσεων, ξεπερνά τα 5,7 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από έκδοση ομολόγων στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011 και ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η Ιταλία νωρίτερα φέτος.
Οι τράπεζες αντιστάθηκαν στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ενώ τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό, προκαλώντας ντόμινο αναλήψεων από τα νοικοκυριά που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις.
Τα ομόλογα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις και απευθύνονται στους αποταμιευτές έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση.
«Μήνυμα» προις τις τράπεζες
Η κλίμακα της ζήτησης για το ομόλογο ήταν «ένα σαφές μήνυμα για τις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent Van Peteghem, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε ποτέ ότι η πώληση θα αποδεικνυόταν τόσο δημοφιλής.
Οι αποταμιευτές δίνουν ένα μήνυμα στις τράπεζες, περιμένοντας υψηλότερη απόδοση από αυτήν που προσφέρουν σήμερα στους λογαριασμούς καταθέσεων.
Το μονοετές ομόλογο του Βελγίου πληρώνει επιτόκιο 3,3%, πολύ υψηλότερο από αυτό που προσφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα.
Ο Jean Deboutte, διευθυντής του οργανισμού χρέους, δήλωσε ότι η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πώλησης.
«Κάποια στιγμή είχαμε μία εγγραφή ανά δευτερόλεπτο», είπε. «Αυτό το ποσοστό θα το έβρισκε κανείς στην Amazon», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αποζημιώσουν τα νοικοκυριά που δέχονται πλήγμα από την εκτίναξη του κόστους ζωής.
Η Ιταλία επέφερε πρόσφατα πλήγμα στις τράπεζες με εφάπαξ φόρο στα υπερκέρδη τους.
Οι μεγάλες τράπεζες αντιστέκονται
Ενώ η ζήτηση για το ομόλογο είναι υψηλή, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δεν έχουν ακόμη αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.
«Εναπόκειται πλέον σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά να δει τι αντίκτυπο είχε αυτό στα οικονομικά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του βελγικού λόμπι Febelfin, Isabelle Marchand.
«Αυτό θα είναι διαφορετικό για κάθε τράπεζα, αλλά η οικονομική σταθερότητα κάθε τράπεζας πρέπει να παρακολουθείται στενά», σημείωσε.
Επισημαίνοντας ότι ορισμένα μικρότερα ιδρύματα αύξησαν τα επιτόκια ή προσέφεραν παρόμοια προϊόντα μετά την πώληση των ομολόγων, ο Van Peteghem, δήλωσε ότι ελπίζει και αναμένει ότι μεγαλύτερες τράπεζες θα ακολουθήσουν τώρα.
Ο οργανισμός χρέους του Βελγίου υποστήριξε ότι το τεράστιο μέγεθος της πώλησης ομολόγων σημαίνει ότι το ανεξόφλητο βραχυπρόθεσμο χρέος θα μειωθεί κατά περισσότερο από 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023 και τα ταμειακά διαθέσιμα θα αυξηθούν κατά περίπου 9 δισ. ευρώ.


Latest News

Άντεξαν και σήμερα οι ευρωαγορές, ισχυρά τα εβδομαδιαία κέρδη
Αντοχές έδειξαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εισροές κεφαλαίων που αποχωρούν από άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού