Υπέρ της αύξησης των υποχρεωτικών αποθεματικών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να καταβάλει τόκους γι’ αυτά τάσσεται το γεράκι της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε περισσότερα», είπε τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη. «Όταν πήραμε αυτή την απόφαση μειώνοντας στο μηδέν την υποχρέωση τήρησης αποθεματικών, νομίζω, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την πρόθεση ότι αυτό είναι το τελευταίο μας βήμα εδώ».

Νάγκελ -ΕΚΤ: Δεν έκλεισε ο ιστορικός κύκλος της αύξησης των επιτοκίων

Το αρχιγεράκι της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η δουλειά της κεντρικής τράπεζας είναι ξεκάθαρη και ο ρόλος της δεν περιλαμβάνει την ικανοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Η εντολή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι πεντακάθαρη, αυτή είναι η σταθερότητα των τιμών», είπε. «Δεν είναι – επιτρέψτε μου να πω – πρόθεσή μας όταν συζητάμε αυτά τα πράγματα να κάνουμε τις τράπεζες ευτυχισμένες. Αυτό σίγουρα δεν είναι το ζητούμενο».

Ο Νάγκελ τόνισε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και ότι η Bundesbank μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2028 ή το 2029.

Ο Νάγκελ, μιλώντας στο  Bloomberg TV, κατά τη διάρκεια του Συμπόσιου της Fed στο Τζάκσον Χολ, ξεκαθάρισε ότι «για μένα είναι πολύ νωρίς για να σκεφτώ μια παύση επιτοκίων.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι γύρω στο 5%. Επομένως, αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό. Ο στόχος μας είναι το 2%. Άρα υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε».

«Ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και η αγορά εργασίας είναι πραγματικά πολύ καλή» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή