Αμετάβλητα διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού η Τράπεζα του Ισραήλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Παράλληλα παραμένει ασαφές αν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Amir Yaron θα παραμείνει στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας για δεύτερη θητεία.

Όπως αναμενόταν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς (ILINR=ECI) στο 4,75%, sτο υψηλότερο επίπεδo από τα τέλη του 2006, σύμφωνα με το Reuters. H κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 συνεχόμενες φορές σε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, ενώ έκανε παύση στην συνεδρίαση του Ιουλίου.

Fed: Ο γρίφος της νομισματικής πολιτικής

Διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά, η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, με μια σφιχτή αγορά εργασίας. Ο πληθωρισμός είναι ευρύς και υψηλός, αλλά παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει και οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν το 2024, αν και η Τράπεζα του Ισραήλ επανέλαβε ότι βλέπει μια πραγματική πιθανότητα να χρειαστεί να αυξήσει το επιτόκιο στο μέλλον «εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί όπως αναμένεται».

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ισραήλ μειώθηκε στο 3,3% τον Ιούλιο από 4,2% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022, αλλά πάνω από το εύρος-στόχο της κυβέρνησης 1-3%.

Η συναλλαγματική ισοτιμία

Μέρος της πορείας του πληθωρισμού εξαρτάται από το σέκελ , το οποίο βρίσκεται σε χαμηλό 3-1/2 ετών έναντι του δολαρίου. Η συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, έχει μετακύλιση έως και 20% στον πληθωρισμό, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% μέχρι στιγμής το 2023.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία του Ισραήλ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3% το δεύτερο τρίμηνο.

Νωρίτερα, η Τράπεζα του Ισραήλ διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Yaron θα ανακοίνωνε τη Δευτέρα ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, επαναλαμβάνοντας ότι θα λάβει την απόφασή του τις επόμενες εβδομάδες. Η θητεία του λήγει στο τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή