Το ποσό ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ από πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις, άντλησε το Βέλγιο, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια των αποταμιευτών προς τις τράπεζες που αδυνατούν να συμβαδίσουν με την εκτίναξη των επιτοκίων, σύμφωνα με το Reuters.

Η πώληση, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, είχε ως στόχο να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων από τα νοικοκυριά στην ιστορία του Βελγίου και είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πώληση ομολόγων λιανικής στην Ευρώπη, ανέφερε τη Δευτέρα ο οργανισμός χρέους της χώρας.

Νάγκελ-ΕΚΤ: Δεν είναι στόχος μας να κάνουμε ευτυχισμένες τις τράπεζες

Ποσό – ρεκόρ

Το ποσό, που σοδυναμεί με περίπου το 5% των βελγικών καταθέσεων, ξεπερνά τα 5,7 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από έκδοση ομολόγων στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011 και ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η Ιταλία νωρίτερα φέτος.

Οι τράπεζες αντιστάθηκαν στην αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ενώ τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό, προκαλώντας ντόμινο αναλήψεων από τα νοικοκυριά που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις.

Τα ομόλογα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις και απευθύνονται στους αποταμιευτές έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση.

«Μήνυμα» προις τις τράπεζες

Η κλίμακα της ζήτησης για το ομόλογο ήταν «ένα σαφές μήνυμα για τις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent Van Peteghem, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε ποτέ ότι η πώληση θα αποδεικνυόταν τόσο δημοφιλής.

Οι αποταμιευτές δίνουν ένα μήνυμα στις τράπεζες, περιμένοντας υψηλότερη απόδοση από αυτήν που προσφέρουν σήμερα στους λογαριασμούς καταθέσεων.
Το μονοετές ομόλογο του Βελγίου πληρώνει επιτόκιο 3,3%, πολύ υψηλότερο από αυτό που προσφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο Jean Deboutte, διευθυντής του οργανισμού χρέους, δήλωσε ότι η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής  αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πώλησης.

«Κάποια στιγμή είχαμε μία εγγραφή ανά δευτερόλεπτο», είπε. «Αυτό το ποσοστό θα το έβρισκε κανείς στην Amazon», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αποζημιώσουν τα νοικοκυριά που δέχονται πλήγμα από την εκτίναξη του κόστους ζωής.

Η Ιταλία επέφερε πρόσφατα πλήγμα στις τράπεζες με εφάπαξ φόρο στα υπερκέρδη τους.

Οι μεγάλες τράπεζες αντιστέκονται

Ενώ η ζήτηση για το ομόλογο είναι υψηλή, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δεν έχουν ακόμη αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.

«Εναπόκειται πλέον σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά να δει τι αντίκτυπο είχε αυτό στα οικονομικά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του βελγικού λόμπι Febelfin, Isabelle Marchand.

«Αυτό θα είναι διαφορετικό για κάθε τράπεζα, αλλά η οικονομική σταθερότητα κάθε τράπεζας πρέπει να παρακολουθείται στενά», σημείωσε.

Επισημαίνοντας ότι ορισμένα μικρότερα ιδρύματα αύξησαν τα επιτόκια ή προσέφεραν παρόμοια προϊόντα μετά την πώληση των ομολόγων, ο Van Peteghem, δήλωσε ότι ελπίζει και αναμένει ότι μεγαλύτερες τράπεζες θα ακολουθήσουν τώρα.

Ο οργανισμός χρέους του Βελγίου υποστήριξε ότι το τεράστιο μέγεθος της πώλησης ομολόγων σημαίνει ότι το ανεξόφλητο βραχυπρόθεσμο χρέος θα μειωθεί κατά περισσότερο από 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023 και τα ταμειακά διαθέσιμα θα αυξηθούν κατά περίπου 9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές