Με τα άκρως σημαντικά γεγονότα να έρχονται αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο (14 Σεπτεμβρίου  συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις 19/20 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), αποτελεί ερωτηματικό το πώς θα κινηθούν οι αγορές την εβδομάδα που διανύουμε. Μια εβδομάδα η οποία στην έναρξή της θα είναι «ελλιπής», καθώς αύριο οι αμερικανικές αγορές θα είναι κλειστές εξαιτίας της αργίας για την Ημέρα της Εργασίας.

Το «September Effect» στις αγορές: Χρηματιστηριακός μύθος ή στατιστική ανωμαλία

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν αρκούντως αποδοτική για τα χρηματιστήρια, με τα μεγαλύτερα ανά τον κόσμο να καταγράφουν κέρδη άνω του 1,50% κατά μέσο όρο (σε αντίθεση με το ελληνικό που έμεινε σχεδόν αμετάβλητο).

Το «Μπεζ Βιβλίο»

Μπορεί η συνεδρίαση της Fed να αργεί κάπως, ωστόσο και αυτή την εβδομάδα θα απασχολήσει αναλυτές, επενδυτές και αγορές, καθώς την Τετάρτη 6 του μηνός θα δημοσιευθούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της . Μια συνεδρίαση στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανήλθαν στις αυξήσεις επιτοκίων, ανεβάζοντάς τα κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 5,25% – 5,50%. Η αύξηση αυτή ήρθε μετά την παύση του Ιουνίου, η πρώτη μετά από δέκα συναπτές επιτοκιακές αυξήσεις (με το βασικό επιτόκιο από το άνοιγμα του κύκλου αυξήσεων στις 17 Μαρτίου 2022 έως τον Μάιο του 2023 από τη ζώνη του 0,25% – 0,50% να ανεβαίνει σε αυτή του 5% – 5,25%).

Οι επενδυτές θα αναμένουν το λεγόμενο «Μπεζ Βιβλίο» προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν το σκεπτικό των αξιωματούχων της Fed αναφορικά με τα επιτόκια.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης αποκτούν έντονο ενδιαφέρον ιδιαιτέρως μετά το καθιερωμένο συμπόσιο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ, στη διάρκεια του οποίου τόσο ο επικεφαλής της Fed, όσο και η ομόλογός του της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισαν ότι οι δύο κεντρικές τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο της αναχαίτισης του πληθωρισμού ο οποίος επιμένει να κινείται υψηλότερα του στόχου της στο 2%. Εν κατακλείδι, άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλες επιτοκιακές αυξήσεις, αν και οι χρηματαγορές τιμολογούνται ότι έχει έρθει η ώρα να κλείσει ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων (ο ταχύτερος στην ιστορία της ΕΚΤ και των από τη δεκαετία του 1980 για τη Fed).

Παράλληλα, την ίδια ημέρα την ερχόμενη Τετάρτη θα δουν το φως της δημοσιότητας τα τελικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής επιχειρηματικότητας τον Αύγουστο. Η προκαταρκτική ανάγνωση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τον κλάδο των υπηρεσιών έδειξε επιβράδυνση, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα των 50 μονάδων του ορίου που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Η επιβράδυνση αυτή αν επαληθευτεί θα επιτείνει τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση. Τον Αύγουστο έναν κατεξοχήν μήνα διακοπών για το βόρειο ημισφαίριο και κατ’ επέκταση για τη Δύση, συνηθίζεται η δραστηριότητα των υπηρεσιών να ανεβάζει ρυθμούς παίρνοντας ώθηση από τους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης.

Η απασχόληση

Μία ημέρα αργότερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση το β΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη, η οποί αναμένεται να έχει ενισχυθεί κατά 0,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και κατά 1,5% εν συγκρίσει με το β΄ τρίμηνο ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια ημέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι θα ανέβουν στις 235.000 από τις 228.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ελληνική αγορά

Στα εντός την ερχόμενη Τετάρτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2023, στοιχεία που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, το ελληνικό ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση συρρικνώθηκε στο -0,1%, ενώ σε ετήσια αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξεως του 2,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες