Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται η αγορά ρυζιού παγκοσμίως: μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Ινδία στις εξαγωγές, οι έντονες βροχοπτώσεις που καταγράφονται στην Κίνα θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν ορισμένους ορυζώνες, απειλώντας την παραγωγή των βασικών σιτηρών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο, οι καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊκούι, αναμένεται να πλήξουν τμήματα των επαρχιών Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ και  των νότιων επαρχιών Τζιανγκσί από Δευτέρα έως Πέμπτη, πλημμυρίζοντας πιθανώς καλλιέργειες ρυζιού και λαχανικών.

Ο κατακλυσμός θα είναι ο τελευταίος σε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Κίνα αυτό το καλοκαίρι, με τις πλημμύρες στο βορρά να προκαλούν δεκάδες θανάτους και καταστροφικές καλλιέργειες.

«Κοντραμπάντο»… με λάφυρο ένα κόκκο basmati και η βουτιά στις μετοχές

Εκτινάσσονται οι τιμές

Η απειλή για το ρύζι έρχεται καθώς περιορίζονται οι αποστολές από τον κορυφαίο εξαγωγέα, την Ινδία, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζουν τις προμήθειες παγκοσμίως, με τις τιμές στην Ασία να εκτινάσσονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών.

Οποιαδήποτε σημαντική μείωση της παραγωγής στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εισαγωγέα, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή σε μια ήδη κλονισμένη αγορά.

Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο πλημμύρισαν ορισμένους ορυζώνες στη βορειοανατολική περιοχή, αν και η πλήρης εικόνα των ζημιών παραμένει ασαφής.

Η Κίνα συγκέντρωσε μεγαλύτερη σοδειά πρώιμου ρυζιού αυτή τη σεζόν, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Ιούνιο, σύμφωνα με το στατιστικό γραφείο της χώρας.

Σε άλλα μέρη του έθνους, χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πλήξουν τη βορειοανατολική περιοχή και τη βόρεια επαρχία Χεμπέι, απειλώντας να επιβραδύνουν την ωρίμανση των φθινοπωρινών σιτηρών και να αυξήσουν περαιτέρω την υγρασία του εδάφους στα χωράφια που πλημμύρισαν νωρίτερα.

Η ξηρασία που πλήττει τις βορειοδυτικές περιοχές, ειδικά την επαρχία Gansu, έχει επηρεάσει σημαντικά τις καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO