Η ινδική κυβέρνηση έλαβε αναφορές σχετικά με ψευδή ταξινόμηση και παράνομη εξαγωγή λευκού ρυζιού το οποίο δεν ήταν basmati, η εξαγωγή του οποίου έχει απαγορευτεί από τις 20 Ιουλίου.

Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών ρυζιού όπως η Kohinoor Foods Ltd, η KRBL, η Chaman Lal Setia Exports και η GRM Overseas μειώθηκαν μεταξύ 1% έως 8% τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση επέβαλε εξαγωγικό φόρο σε συμβόλαια κάτω από την αξία των $1.200 MT (μετρικός τόνος ). Η κίνηση έγινε για να αποτραπούν οι πιθανές «παράνομες» εξαγωγές λευκού ρυζιού άλλων ειδών «βαπτισμένο» basmati εξαιρετικής ποιότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η APEDA (Αρχή Ανάπτυξης Εξαγωγών Αγροτικών και Επεξεργασμένων Τροφίμων), η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των εξαγωγών ρυζιού basmati, διαθέτει ένα διαδικτυακό σύστημα ελέγχου των εξαγωγών ρυζιού. Η κυβέρνηση έδωσε επίσης εντολή στην APEDA να κρατήσει τους εμπόρους ρυζιού για να τους «ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα».

«Συμβάσεις για εξαγωγές basmati μόνο αξίας $1200  ανά MT και άνω θα πρέπει να καταχωρούνται για την έκδοση του Πιστοποιητικού Εγγραφής – Κατανομής (RCAC)», αναφέρει το υπουργείο.

Δασμός 20%

«Συμβάσεις αξίας κάτω των $ 1200 ανά MT μπορούν να διατηρηθούν σε εκκρεμότητα και μπορούν να αξιολογηθούν από μια επιτροπή που θα συσταθεί από τον Πρόεδρο, APEDA, για την κατανόηση της διακύμανσης των τιμών και της χρήσης αυτής της διαδρομής για την εξαγωγή μη basmati λευκό ρύζι. Έχει σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη διακύμανση στη συμβατική τιμή του basmati που εξάγεται με τη χαμηλότερη συμβατική τιμή να είναι $359  ανά τόνο, στο πλαίσιο μιας μέσης τιμής εξαγωγής $1.214 ανά τόνο κατά τον τρέχοντα μήνα. Η επιτροπή (APEDA) θα πρέπει να υποβάλει την έκθεσή της εντός προθεσμίας ενός μηνός, οπότε θα μπορεί να ληφθεί κατάλληλα η απόφαση για τις εξαγωγές basmati σε χαμηλότερες τιμές που έχει προγραμματίσει η βιομηχανία», προσθέτει.

Η Ινδία στέλνει περίπου 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρυζιού basmati σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από την προσωρινή απαγόρευση του ρυζιού basmati, η κυβέρνηση επέβαλε δασμό 20% στις εξαγωγές ρυζιού parboiled, μια κίνηση με στόχο τη διατήρηση επαρκούς τοπικού αποθέματος και τη διατήρηση υπό έλεγχο των εγχώριων τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities