Σε αγώνα δρόμου για την άντληση κεφαλαίων, εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, επιδίδονται οι ευρωπαϊκές startups, καθώς οι χρηματοδοτήσεις των Venture Capital Funds μειώνονται σε ένα περιβάλλον υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης των επιτοκίων.

Oι χρηματοδοτήσεις των VCs προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα μειώθηκαν απότομα τους πρώτους έξι μήνες του 2023, σημειώνει και το ΣΕΠΕ.  Η μείωση ήταν της τάξης του 61% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2022 και κατά 34% έναντι του 2ου εξαμήνου του περασμένου έτους.

Starups: Κλείνουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης στην Ευρώπη

Υποτονική ήταν η δραστηριότητα και σε επίπεδο εξαγορών ευρωπαϊκών startups, με την αξία των exits να κινείται – σύμφωνα με σχετική έκθεση της Pitchbook – με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Σε έναν μεγάλο βαθμό, η μείωση των χρηματοδοτήσεων ευρωπαϊκών startups συνδέεται και με την απροθυμία των αμερικανικών κεφαλαίων να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Οι βελτιωμένες αποδόσεις, που προσφέρονται από ομόλογα και άλλες σχετικά ασφαλείς επενδύσεις, έχουν απομακρύνει πολλούς ευρωπαίους επενδυτές από πιο ριψοκίνδυνες, λιγότερο γνωστές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει μειωθεί σημαντικά και στις ΗΠΑ, αλλά η ύφεση των επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα βαθιά, αντανακλώντας την επενδυτική αστάθεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» ανέφερε η  Wall Street Journal.

Χρηματοδοτική ανομβρία

Σύμφωνα με το «European Venture Report 2ο τρίμηνο 2023» της Pichbook, οι χρηματοδοτήσεις VCs προς ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες ήταν μειωμένες σε όλα τα στάδια. Για παράδειγμα, οι χρηματοδοτικές συμφωνίες μεταξύ €10 εκατ. έως €25 εκατ. μειώθηκαν κατά 39,1% το 2ο τρίμηνο του 2023. Οι δε συμφωνίες χρηματοδότησης για ποσά από €500.000 έως €1 εκατ. και οι συμφωνίες κάτω των €500.000 μειώθηκαν κατά 65,9% και 64,0% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Τις αρρυθμίες στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα υποδηλώνει και η εξόχως υποτονική δραστηριότητα σε επίπεδο exits. Η αξία των εξαγορών, που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη το 1ο εξάμηνο του 2023, κατήλθε σε €3,5 δισ. Με αυτόν τον ρυθμό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των exits στο νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης θα είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 80% συνολικά για το 2023. Ο δε αριθμός των exits προβλέπεται μειωμένος κατά 10,5% σε σχέση με το 2022.

Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχουν ακόμη τομείς οι οποίοι προσελκύουν τα βλέμματα των funds, που επενδύουν σε startups. Για την ακρίβεια, παρά τη γενική επενδυτική απροθυμία, οι startups που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του fintech και του cleantech συνεχίζουν να προσελκύουν τα βλέμματα των επενδυτών, που αναζητούν ευκαιρίες σε νεοφυείς εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής