Νέα μέτρα για να «σπάσει οριστικά το ανοδικό σπιράλ των τιμών» στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ενώ επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραγωγών και των μεγάλων αλυσίδων αλυσίδων λιανικής πώλησης για τον καθορισμό των τιμών. Οι συνομιλίες, που θεσμικά διαρκούν από Δεκέμβριο έως και Μάρτιο, άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς: μια συμφωνία για να μπει ένας φραγμός στις διαρκείς ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής.

Γαλλία: Συμφωνία για νέο «τρίμηνο κατά πληθωρισμού» στα σούπερ μάρκετ

Είναι η πρώτη και ίσως η σημαντικότερη απόφαση που παίρνουν υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών παραγωγοί και διανομείς στη γαλλική αγορά κατά τις εφετινές διαπραγματεύσεις. Μια απόφαση που θα επιτρέψει «σημαντικές μειώσεις τιμών των βασικών ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», όπως τόνισε ο Λεμέρ μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2024, διότι «θα χρειαστεί να περάσουμε ένα νομοθετικό κείμενο», όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Μεταβολές μόνο προς τα κάτω

Πρόκειται για τις τιμές 5.000 βασικών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες «δεν θα πρέπει πλέον να κινούνται ανοδικά, παρά μόνο πτωτικά», όπως εξήγησε ο Μπρουνό Λεμέρ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF). Οι σημερινές τιμές δηλαδή θα είναι το «πλαφόν» και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για την επιβολή ενός είδους διατίμησης σε βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα στη χώρα.

«Το μέτρο είναι πολύ καλύτερο από το καλάθι των 1.500 προϊόντων με χαμηλές τιμές, που ισχύει μέχρι στιγμής», είπε ο υπουργός. Οι παραγωγοί και οι διανομείς διαπραγματεύονται ήδη για να καθορίσουν τον ακριβή κατάλογο των 5.000 προϊόντων. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι οι διανομείς (οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δηλαδή) «θα πρέπει να περάσουν στα ράφια υποχρεωτικά και άμεσα τις μειώσεις τιμών που δίνουν σταδιακά οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και όχι να τις αναβάλουν ή να τις εφαρμόσουν συγκεντρωτικά, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους». Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGCCRF) θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους για να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή του μέτρου.

Στα «μανταλάκια» ξένοι όμιλοι

Ο Μπρουνό Λεμέρ επιτέθηκε ονομαστικά σε ορισμένους ξένους παραγωγούς συσκευασμένων προϊόντων διατροφής και άλλων αγαθών, καταλογίζοντάς τους ότι δεν έχουν αναλάβει το μερίδιο που τους αναλογεί στην κοινή μάχη κατά της ακρίβειας στις αγορές λιανικής, η οποία ως γνωστόν ξεπερνά κατά πολύ τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού. Ανέφερε ο γάλλος υπουργός τις περιπτώσεις των Pepsico, Unilever και Nestlé.

Ο Λεμέρ κατονόμασε όμως και βιομηχανικούς ομίλους που «έπαιξαν το παιχνίδι» και συμμετείχαν στη μάχη κατά της ακρίβειας. Ανέφερε συγκεκριμένα τον όμιλο ζυμαρικών «Barilla» και τον όμιλο βρώσιμων ελαίων «Avril».

Η τηλεοπτική συνέντευξη Λεμέρ έλαβε χώρα λίγο μετά από την ανακοίνωση από την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας INSEE των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα. Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,8% (σε ετήσια βάση) τον Αύγουστο, από 4,3% που ήταν τον Ιούλιο. Οι ειδικοί εξηγούν τη διακοπή της πορείας αποκλιμάκωσης του δείκτη στο γεγονός ότι στις 31 Ιουλίου έληξε η περίοδος των θερινών εκπτώσεων στη Γαλλία.

Ο λεγόμενος «πληθωρισμός των τροφίμων», που αφορά εν προκειμένω τους παραγωγούς αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και τους μεγάλους ομίλους λιανικών πωλήσεων, συνέχισε την πτωτική του πορεία υποχωρώντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο στο 11,1% από 12,7% που ήταν τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση πάντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή