Δεν έχει τελειώσει ο ιστορικός κύκλος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς κυριαρχούν οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού, εκτιμά το αρχιγεράκι της Γιοαχίμ Νάγκελ, όπως ανφέρει το Bloomberg.

Ενώ οι αποφάσεις πέραν της προγραμματισμένης αύξησης των επιτοκίων αυτό το μήνα παραμένουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα, «όπως το βλέπω εγώ, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.

Νάγκελ- ΕΚΤ: Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια και το φθινόπωρο

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές των τιμών κυριαρχούν», είπε. «Εξετάζοντας τις προβλέψεις, αναμένονται υψηλότερα και όχι χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι ισχυρότερες από το αναμενόμενο αυξήσεις των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».

Με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στις 27 Ιουλίου να είναι σχεδόν βέβαιη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού στη συνέχεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Ο Νάγκελ ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών και ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε και πάλι τον Ιούνιο, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι παρακολουθούν για ενδείξεις ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 400 μονάδες βάσης που έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής αρχίζουν να φαίνονται στην οικονομία. Ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η σύσφιγξη φρενάρει τη μεταποιητική δραστηριότητα, η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε ισχυρή.

Ο Νάγκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να αποφευχθεί μια «σκληρή προσγείωση» της οικονομίας.

Είπε επίσης ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να συρρικνωθεί «σημαντικά» τα επόμενα χρόνια.

«Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα μπορούσαν να απαιτήσουν να υπάρξει και πάλι μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» εξήγησε και κατέληξε: «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για το ότι το αποτύπωμα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά θα γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμο στο μέλλον. Ειδικότερα, αυτό θα σήμαινε έναν σημαντικά μικρότερο ισολογισμό”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή