Στο 58,94% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, από 47,83% που ήταν τον Ιούλιο, λόγω της πτώσης της λίρας και των αυξήσεων φόρων που ευθυγραμμίζονται με μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat), σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,09%. Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 24 ετών 85,5% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 47,83% τον Ιούλιο, αφού υποχώρησε στο 38,21% τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα και οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ανοδική τάση για το υπόλοιπο έτος, με την τράπεζα να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι ο ετήσιος ΔΤΚ είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά στο 62% στο τέλος του 2023, το ανώτατο όριο του εύρους προβλέψεων που έδωσε. στην τελευταία της έκθεση για τον πληθωρισμό.

Πώς το σωσίβιο στη λίρα έγινε στοίχημα 124 δισ. που «στοιχειώνει» την Τουρκία

Οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας

Σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τις τιμές, η νέα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, εγκατέλειψε με αρκετή καθυστέρηση την ανορθόδοξη πολιτική του προκατόχου της (που υπαγορεύτηκε από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο) και ξεκίνησε τον Ιούνιο έναν κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας έκτοτε αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 1.650 μονάδες βάσης στο 25%.

Η τράπεζα επανέλαβε ότι η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί περαιτέρω «όπως χρειάζεται σταδιακά», προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2024.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη 3,8% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψαν τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναθεώρησε την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας προς τα πάνω στο 4,2% για το 2023.

Το νέο οικονομικό δίδυμο

Από την στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τις εκλογές, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες έθεσαν ως βασική τους προτεραιότητα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην τουρκική οικονομία.

Και από τις πρώτες τους κιόλας κινήσεις διεφάνη η πρόθεσή τους να αποστασιοποιηθούν από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστά και ως erdoganomics, αυξάνοντας τα επιτόκια για να ρίξουν τον πληθωρισμό. Ας μην ξεχνούμε εδώ ότι η Ερντογάν έδειχνε μια σχεδόν ευλαβική εμμονή με τις μειώσεις των επιτοκίων, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις διεθνείς αγορές, αν και οι αναλυτές διατηρούν πάντα κάποιες επιφυλάξεις καθώς ουδείς μπορεί να διαβλέψει με ασφάλεια πόση ακόμα ευελιξία και για πόσο καιρό, θα δώσει ο Σουλτάνος στο «οικονομικό δίδυμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή