Μετά από μία δεκαετία κατά την οποία η τουρκική λίρα βρέθηκε σε κάθετη πτώση, οι πολιτικοί στην Άγκυρα είχαν μια ιδέα που υποσχόταν μια γρήγορη λύση και βοήθησε να αποφευχθεί μια ακόμα νομισματική κρίση.

Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά, το πρόγραμμα αποταμίευσης που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση, και «αγόρασε» μήνες σταθερότητας για το τουρκικό νόμισμα, έχει γίνει πολύ μεγάλο για να χαλαρώσει και πολύ επικίνδυνο για να ζήσει κανείς χωρίς αυτό.

Αρχικά θεωρήθηκε ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, έκτοτε έγινε ένα απαραίτητο αλλά δαπανηρό εργαλείο.

Επομένως, οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας την Κυριακή ότι περιορίζει το πρόγραμμα αυτό έγιναν δεκτές με αρκετή νευρικότητα.

Πέφτει άλλο ένα προπύργιο των Erdoganomics – Τι θα ισχύει με τις καταθέσεις

Στα 124 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αποταμιεύσεις που συνδέονται με συνάλλαγμα – προστατευμένες από υποτίμηση έναντι των σκληρών νομισμάτων – αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεων.

Όπως γράφει το Bloomberg, το πρόγραμμα, γνωστό με το τουρκικό ακρωνύμιο KKM, είναι όλο και περισσότερο μια αποστράγγιση στα κρατικά ταμεία και ένας περιορισμός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επινοούν μια πιο συμβατική πορεία προς τα εμπρός για την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η ανορθόδοξη κληρονομιά Ερντογάν

Καθώς η κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα – μια απόφαση που θα ήταν ταμπού υπό τον προκάτοχό της – το KKM μπορεί να αποδειχθεί μια από τις μόνιμες κληρονομιές της εποχής των ανορθόδοξων οικονομικών υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να αναστρέψει αυτή τη διευκόλυνση του καθεστώτος καταθέσεων μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της κακής κάλυψης των αποθεματικών σε συνάλλαγμα και του προφίλ των επερχόμενων εξαγορών χρέους σε συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία», σχολιάζουν αναλυτές της Citigroup Inc..

Παρά τη μαζική μετατόπιση από τους Τούρκους αποταμιευτές – το KKM δεν έχει δει εβδομαδιαίες εκροές από τον Ιανουάριο – η S&P Global Ratings θεωρεί ότι η τουρκική οικονομία είναι «πιο δολαριοποιημένη» τώρα από ό,τι ήταν το 2019 μετά τη νομισματική κρίση.

Το δολάριο

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες της λίρας μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες συναλλάγματος παίρνοντας αποζημίωση με κρατική εγγύηση για οποιαδήποτε υποτίμηση υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών. Δεδομένου ότι οι εισροές μπορούν να προέρχονται από τη μετατροπή λογαριασμών σε σκληρό νόμισμα, έγιναν μια πρόσθετη πηγή δολαρίων για τα μειωμένα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Με την τελευταία απόφασή της, η κεντρική τράπεζα καλεί τις τράπεζες να αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από την ανανέωση των καταθέσεων KKM, αναγκάζοντας αυτές που δεν πληρούν ορισμένους στόχους για μετατροπές σε λογαριασμούς κανονικής λίρας να αγοράσουν επιπλέον κρατικά ομόλογα.

Τα καταθετικά επιτόκια της λίρας, τα οποία έπεφταν πριν από την απόφαση του Σαββατοκύριακου, αναμένεται τώρα να αυξηθούν, δήλωσε αξιωματούχος με άμεση γνώση των σχεδίων, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι επόμενοι στόχοι

«Ο πρώτος στόχος των κανονισμών φαίνεται να είναι η μείωση του μεριδίου των λογαριασμών KKM», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci από την Κωνσταντινούπολη.

«Τα νέα μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα επιτόκια καταθέσεων, υποδεικνύοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσουν να χάνουν τις προσδοκίες της αγοράς».

Το εργαλείο παραμένει ένα κρίσιμο backstop νομισμάτων σε μια εποχή που τα τουρκικά επιτόκια παραμένουν βαθιά αρνητικά όταν προσαρμόζονται με τον πληθωρισμό. Τούρκοι αποταμιευτές συνέχισαν να συρρέουν σε KKM ελλείψει άλλων ελκυστικών επιλογών εκτός από τον χρυσό και τις μετοχές.

Οι επιλογές της Τουρκίας είναι περιορισμένες επειδή οποιαδήποτε απότομη κατάρρευση πιθανότατα θα ωθούσε τους ανθρώπους να φορτώσουν σε δολάρια, απειλώντας τα επίσημα αποθέματα που είναι πολύ εξαντλημένα για να καλύψουν μια έκρηξη ζήτησης για σκληρό νόμισμα.

Οι πληρωμές για την αποζημίωση των κατόχων KKM έχουν εν τω μεταξύ προσθέσει σε μια υπερβολή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που η κεντρική τράπεζα έπρεπε να αποστραγγίσει αυξάνοντας το ποσό των χρημάτων που έπρεπε να διαθέσουν οι δανειστές για την κάλυψη καταθέσεων που προστατεύονται από συνάλλαγμα.

Η ρευστότητα της λίρας

«Παρόλο που η τραπεζική χρηματοδότηση από την τουρκική κεντρική τράπεζα έχει μειωθεί μετά τις εκλογές, η ρευστότητα σε λίρες στο σύστημα συνέχισε να αυξάνεται, κυρίως πρόσφατα, από τις υψηλότερες καταθέσεις σε λίρες που πιθανόν να προκύψουν από πληρωμές για τις προστατευόμενες από συνάλλαγμα καταθέσεις», αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs Group.

Το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών μοιράστηκε μέχρι τώρα το κόστος του προγράμματος με την κεντρική τράπεζα, η οποία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τη συνεισφορά του. Το Υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 93 δισεκατομμύρια λίρες (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

Ο μηχανισμός «προκαλεί τεράστιες απώλειες στην κεντρική τράπεζα», σύμφωνα με τον Burumcekci.

Μετά τις κάλπες του Μαΐου που κέρδισαν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που μεταβιβάζει το κόστος εξ ολοκλήρου στην κεντρική τράπεζα. Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι μια τέτοια μεταφορά θα καταστήσει τον προϋπολογισμό πιο διαφανή και θα σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά.

Σκιές

Ακόμη και όταν το KKM ρίχνει μια σκιά στη χάραξη πολιτικής, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συζητήσουν το μέλλον του.

Όταν ρωτήθηκε τον περασμένο μήνα για τις επόμενες κινήσεις, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είπε μόνο ότι η εστίαση τώρα είναι στη διαφοροποίηση των εργαλείων στήριξης της λίρας.

Ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ένα άλλο βασικό μέλος μιας νέας ομάδας που εγκατέστησε ο Ερντογάν για να κατευθύνει την οικονομία, είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επανεξετάσει το θέμα μόλις αυξήσει τα αποθέματα και υποχωρήσουν οι ανησυχίες σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Μια δημοσίευση του Bloomberg ότι ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ εξέφρασε έντονη κριτική για το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης με ξένους επενδυτές προκάλεσε τη διάψευση από το υπουργείο.

Το επόμενο σημείο πίεσης είναι πιθανό να έρθει μόλις το νομοθετικό σώμα συνεδριάσει εκ νέου αυτό το φθινόπωρο και πιθανότατα περάσει νόμο που μεταθέτει ολόκληρο το βάρος του KKM στην κεντρική τράπεζα.

Εφόσον η νομισματική αρχή —σε αντίθεση με το Υπουργείο Οικονομικών— δεν εισπράττει έσοδα, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει πληρωμές εκτυπώνοντας νέα χρήματα.

Το αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ασκούσε ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, και θα μπορούσε να θέσει τη λίρα σε κίνδυνο εάν οι χαλαρότερες νομισματικές συνθήκες οδηγήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις καταθέσεις που προστατεύονται από το συνάλλαγμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή