Συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο άνθρωπος που περιγράφει τα δεδομένα και εισηγείται τις προτάσεις για την νομισματική πολιτική, μαζί με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ στην αρχή των συνεδριάσεων της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε κάθε μία από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις της ΕΚΤ και πλέον ζητούμενο είναι τι κάνει η ευρωπαϊκή τράπεζα στις 14 Σεπτεμβρίου: θα αυξήσει -ίσως για τελευταία φορά σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης για να διασφαλίσει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% ή θα σταματήσει προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη.

Μιλώντας στο ιρλανδικό The Currency, ο κ. Λέιν ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον πληθωρισμό, δείχνουν μια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, κάνοντας λόγο για μία «πολύ ευπρόσδεκτη» είδηση.

Ο Λέιν συνέστησε υπομονή και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόβλεψη της τράπεζας τον Ιούνιο, ότι μεγάλο μέρος της έκρηξης του πληθωρισμού το 2022 θα μειωθεί το 2023, με περαιτέρω πρόοδο το 2024 και το 2025 σε μια «πολυετή διαδικασία».

«Ένα πληθωρισμός 10% δεν καταρρέει στο 2% πολύ γρήγορα, αλλά… έχει ήδη μειωθεί στο μισό από 10% σε 5%, με περαιτέρω πτώση να αναμένεται φέτος», τόνισε.

Αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμένουν μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας, ενώ ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού που προκαλείται από τις αυξήσεις των μισθών επηρεάζει επίσης σημαντικά. Ανέφερε επίσης ότι οι φόβοι ότι ο ισχυρός ευρωπαϊκός τουρισμός θα οδηγούσε σε αρκετά ισχυρό πληθωρισμό υπηρεσιών έχουν αμβλυνθεί από τα πρόσφατα στοιχεία.

«Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει σημαντικός, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε κάποια χαλάρωση, νομίζω, βοηθά στον περιορισμό αυτού του αφηγήματος», πρόσθεσε.

«Όμως, όπως είπα, ένας μήνας δεδομένων είναι μόνο μία πληροφορία: Πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν βγαίνουν μέχρι τα μέσα του μήνα. Άρα θα πρέπει να δούμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή