Μια πιθανότητα 15% για το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να βυθιστούν σε ύφεση «βλέπει» τώρα η Goldman Sachs Group, από 20% που ήταν προηγουμένως, καθώς η υποχώρηση του πληθωριστικών πιέσεων και η ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω.

«Πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχούς σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και της αύξησης των πραγματικών μισθών», δήλωσε ο Τζαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, σε ερευνητικό σημείωμα. «Δεύτερον, εξακολουθούμε να διαφωνούμε έντονα με την ιδέα ότι μια αυξανόμενη οπισθοδρόμηση από τις «μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις» της νομισματικής πολιτικής θα ωθήσει την οικονομία προς την ύφεση».

Εκτιμά επίσης ότι η επιβράδυνση που σχετίζεται με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να περιορίζεται «προτού εξαφανιστεί εντελώς μέχρι τις αρχές του 2024».

Πληθωρισμός: «Τρομάζει» την Ευρώπη – «Χαρμόσυνα» νέα για τις ΗΠΑ [γραφήματα]

Πιο αισιόδοξη

Η εκτίμηση του Χάτζιους για ύφεση 15% είναι πολύ κάτω από τη συναίνεση του Bloomberg για 60%. Η Goldman είναι επίσης πιο αισιόδοξη από τους ομολόγους της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προβλέποντας μέσο ρυθμό 2% μέχρι το τέλος του 2024. Ο Χάτζιους είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed ήταν «εκτός τραπεζιού» και το εμπόδιο για μια αύξηση τον Νοέμβριο είναι «σημαντικό».

«Σε καθαρό επίπεδο, η εμπιστοσύνη μας ότι η Fed ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων έχει αυξηθεί τον περασμένο μήνα», είπε, προσθέτοντας ότι η υψηλότερη ανεργία, η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και οι χαμηλότερες βασικές τιμές θα βοηθήσουν τα μέλη της Fed να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να προχωρήσουν γρήγορα προς μια πιο χαλαρή πολιτική, εκτός εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε ο Χάτζιους. «Κατόπιν αυτού, αναμένουμε σταδιακές περικοπές στα επιτόκια κατά 25 bps ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το 2ο τρίμηνο του 2024».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή