Υψηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ διατήρησαν τον πληθωρισμό στην Ευρώπη τα επακόλουθα της αύξησης των τιμών ενέργειας, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να προειδοποιούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο διατλαντικής απόκλισης στις αντιδράσεις των φορέων χάραξης πολιτικής.

Αφού εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε ταχύτερα και τώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Η ετήσια αύξηση των μισθών των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης ξεπέρασε τους τελευταίους μήνες τις αυξήσεις των μισθών των Αμερικανών ομολόγων τους. Καθώς η ανάπτυξη στην Ευρώπη συρρικνώνεται σημαντικά, οι ΗΠΑ κατέγραψαν επέκταση 2,1% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό αυτό για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό με ενθαρρυντικές ενδείξεις για την της αγορά εργασίας, έχει αυξήσει τις προσδοκίες για μια «ήπια προσγείωση» των ΗΠΑ – την τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση.

Economist: Τα δύσκολα έπονται για την οικονομία της Ευρώπης

Σημαντικές αποκλίσεις

«Υπάρχουν πραγματικά σημάδια απόκλισης», δήλωσε η Katharine Neiss, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία τώρα είναι επικεφαλής οικονομολόγος στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία PGIM Fixed Income. «Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί σταθερά από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους, αλλά η πτώση του στην Ευρώπη ήταν πιο αργή και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε ταχύτερα στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Τσουχτερή» ενέργεια

Ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε σε συνέδριο στη Νότια Αφρική την Πέμπτη, ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε έναν διαφορετικό συνδυασμό σοκ, επισημαίνοντας ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο για τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από ό,τι στις ΗΠΑ, με τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού να αυξάνονται στο ισοδύναμο της τιμής του πετρελαίου των 600 δολαρίων το βαρέλι.

«Το μέγεθος αυτής της αύξησης των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως στην παγκόσμια μακροοικονομική συζήτηση», πρόσθεσε ο Pill. Καθώς τόσο τα εταιρικά όσο και τα προσωπικά εισοδήματα έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αγωνίστηκαν σκληρότερα για να μειώσουν τις απώλειες συγκριτικά με τις ΗΠΑ, ενσωματώνοντας βαθύτερα τον πληθωρισμό.

Αμερικανικά «χαμόγελα»

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ είναι πιο αισιόδοξοι και για την πορεία του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν -τουλάχιστον τους επόμενους μήνες- καθώς η ζήτηση μετριάζεται, τα παρατεταμένα προβλήματα προσφοράς μειώνονται και η αγορά εργασίας συνεχίζει να ψύχεται.

Τα νέα στοιχεία της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας την Παρασκευή έδειξαν ότι η αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών σταθεροποιήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 4,3% για τον Αύγουστο. Αντίθετα, τα επίπεδα αμοιβών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8,2% το δεύτερο τρίμηνο. Το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 5%, κοντά στο ιστορικό υψηλό του.

Ευρωπαϊκοί πονοκέφαλοι

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη, Sven Jari Stehn, δήλωσε: «Αναμένουμε ότι η σταθερότερη αύξηση των μισθών θα διατηρήσει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών πιο αυξημένο σε όλη την Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ». Ο γενικός ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης σταμάτησε στο 5,3% τον Αύγουστο, καθώς η άνοδος των τιμών των καυσίμων και η κατάργηση των επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο σε χώρες όπως η Γαλλία προκάλεσαν την αναζωπύρωση του ενεργειακού πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε ελαφρώς στο μπλοκ της ΕΕ. Όμως, με 5,3% επέστρεψε μόλις στο επίπεδο της αρχής του έτους και παραμένει κοντά στο υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Η Isabel Schnabel, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε σε ομιλία της την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανό να μειωθεί πιο αργά από ό,τι αυξήθηκε. «Ενώ οι επιχειρήσεις είναι γρήγορες στο να μετακυλήσουν τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους στους καταναλωτές, μπορεί να είναι πιο απρόθυμες στο να μετακυλήσουν τις μειώσεις του κόστους τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιο κοντά στον «τερματισμό» η Fed

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός βρισκόταν 6,8% τον Ιούλιο, με τον πυρήνα να καταγράφει 6,9%. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών βρίσκεται τώρα 3,3%. Ο «πυρήνας» του δείκτη PCE – ο οποίος αφαιρεί τις μεταβολές στα ευμετάβλητα στοιχεία – είναι στο 4,2%. Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα επιτρέψει στη Fed να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ προβλέπουν δύο ακόμη τέτοιες κινήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και μία ακόμη από την ΕΚΤ. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αρκετά τρίμηνα πριν από τις άλλες δύο.

«Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ αυτού που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αυτού που αντιμετωπίζουμε εμείς», δήλωσε ο Peter Tchir, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Academy Securities στις ΗΠΑ. «Δεν θα με εξέπληττε αν σε ένα χρόνο ανησυχούσαμε ξανά για αποπληθωρισμό και όχι για πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή