Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στη Δύση, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρωσία αυτόν τον μήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στο Κρεμλίνο.

Βόρεια Κορέα: Απόλυτη στήριξη σε Πούτιν από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της αναμενόμενης συνάντησης δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη-λιμάνι Βλαδιβοστόκ, δεδομένης της εγγύτητάς της με τη Βόρεια Κορέα.

Το ταξίδι του Κιμ στο Βλαδιβοστόκ

Ο Κιμ, ο οποίος σπάνια εγκαταλείπει την Βόρεια Κορέα, αναμένεται να ταξιδέψει στις ακτές της Ρωσίας στον Ειρηνικό με τεθωρακισμένο τρένο, σύμφωνα με στρατιωτικές πληροφορίες που ανέφεραν για πρώτη φορά οι New York Times.

Το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στην πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν και οι δύο ηγέτες. Ο Κιμ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την προβλήτα 33, όπου ελλιμενίζονται τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Κιμ και ο Πούτιν, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2019, επιδιώκουν μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη διεθνή απομόνωσή τους που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων του Βορρά.

Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά

Ο Πούτιν επιθυμεί να εξασφαλίσει βορειοκορεατικά βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ ο Κιμ ελπίζει ότι το Κρεμλίνο θα ανταποδώσει με τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνικά υποβρύχια, δήλωσαν αξιωματούχοι στους New York Times.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε ανεπιτυχώς δύο διαστημικά οχήματα εκτόξευσης, το καθένα από τα οποία μετέφερε έναν στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο στα τέλη Μαΐου και τον Αύγουστο. Το καθεστώς δήλωσε ότι θα επιχειρήσει άλλη μια εκτόξευση τον Οκτώβριο, ανέφερε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Κιμ ζητά επίσης επισιτιστική βοήθεια εν μέσω αναφορών για χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και υψηλά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των βορειοκορεατικών παιδιών κάτω των πέντε ετών. Το προγραμματισμένο ταξίδι έρχεται εν μέσω εικασιών ότι η Ρωσία έχει προτείνει στη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Κίνα.

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, σημείωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Κορέα επιδιώκοντας να αποκτήσει πρόσθετα πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Έχουμε πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένει ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα περιλαμβάνουν διπλωματική εμπλοκή σε επίπεδο ηγέτη στη Ρωσία», δήλωσε η Γουάτσον. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καλούν τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις της για τα όπλα με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να μην πουλάει όπλα στη Ρωσία».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα όπλα στη Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν ενεργά. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή