Οι πρώτοι έξι μήνες του 2023 ήταν δύσκολοι για την αγορά fintech παγκοσμίως, με τη συνολική χρηματοδότηση και τον αριθμό των συναλλαγών να μειώνονται από τα 63,2 δισ. δολάρια και τις 2.885 συναλλαγές το β’ εξάμηνο του 2022 στα 52,4 δισ. δολάρια και τις 2.153 συναλλαγές το α’ εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της KPMG.

Το σύννεφο αβεβαιότητας στην αγορά συνέχισε να ρίχνει τη σκιά του στους επενδυτές, με παράγοντες όπως οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανησυχίες (υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων), οι γεωπολιτικές εντάσεις (η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και οι προκλήσεις του τεχνολογικού τομέα (συμπιεσμένες αποτιμήσεις και συνεχιζόμενη έλλειψη αποεπενδύσεων). Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του 2023 πιθανότατα οδήγησε πολλούς επενδυτές σε αναμονή κατά το α’ εξάμηνο του 2023.

FSB: Ετοιμαστείτε για νέα σοκ από τις τράπεζες – Τα ακίνητα στο μάτι του κυκλώνα

Δεν ήταν όμως όλες οι ειδήσεις αρνητικές το α’ εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την έκδοση του α’ εξαμήνου του 2023 της έρευνας Pulse of Fintech της KPMG, ορισμένοι τομείς προσέλκυσαν ισχυρή χρηματοδότηση κατά το α’ εξάμηνο του 2023. Οι fintechs που εστιάζουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics προσέλκυσαν χρηματοδότηση ύψους US$ 8,2 δισ. το α’ εξάμηνο του 2023 – ξεπερνώντας κατά πολύ το ετήσιο ρεκόρ των 5,5 δισ. δολαρίων το 2019 του αντίστοιχου κλάδου. Οι πράσινες fintech συγκέντρωσαν επίσης ισχυρό ενδιαφέρον, με χρηματοδότηση 1,7 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023 — ήδη ελαφρώς μπροστά από τα αποτελέσματα του 2022 (1,5 δισ. δολάρια).

Σε επίπεδο περιοχής, η αμερικανική ήπειρος είδε τη χρηματοδότηση των fintech να αυξάνεται – από 28,9 δισ. σε  36,1 δισ. μεταξύ του β’ εξαμήνου και του α’ εξαμήνου του 2023 – παρά τη μείωση του όγκου των συναλλαγών – από 1 323 σε 1 011 – κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, η χρηματοδότηση fintech μειώθηκε πάνω από 50%, από τα  27,3 δισ. δολάρια μέσω 963 συναλλαγών το β’ εξάμηνο του 2022 στα 11,1 δισ. δολάρια μέσω 702 συναλλαγών το α’ εξάμηνο του 2023. Η χρηματοδότηση fintech μειώθηκε επίσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – από 6,8 δισ δολάρια. μέσω 583 συναλλαγών το β΄εξάμηνο του 2022, σε 5,1 δισ. μέσω 432 συναλλαγών το α’ εξάμηνο του 2023.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των fintech μειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2023, δεδομένων των ισχυρών αντίθετων ανέμων που ασκούν πιέσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Judd Caplain, Global Head of Financial Services της KPMG. «Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο οικονομικό επιχείρημα για πολλούς επιμέρους τομείς του fintech παραμένει πολύ ισχυρό – ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι πληρωμές, το insurtech και το wealthtech. Μόλις οι συνθήκες της αγοράς αρχίσουν να εξομαλύνονται, η χρηματοδότηση πιθανότατα θα ανακάμψει – ίσως βέβαια όχι στο επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021».

Την μερίδα του λέοντος οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης fintech για το α΄εξάμηνο του 2023, με χρηματοδότηση ύψους US$ 34,9 δισ. που αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των  52,4 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ προσέλκυσαν επίσης πέντε από τις επτά συμφωνίες fintech ύψους άνω του US$ 1 δισ. κατά το α’ εξάμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ύψους  8 δισ. της Coupa από την Thomas Bravo, της άντλησης VC  6,9 δισ. από την Stripe, της εξαγοράς ύψους 4 δισ. της EVO payments από την Global Payments, της εξαγοράς ύψους  2,6 δις της Duck Creek Technologies από την Vista Equity Partners και της εξαγοράς ύψους 1,8 δισ. της Moneygram από την Madison Dearborn Partners LLC.

Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προσέλκυσαν από μία συμφωνία άνω του 1 δισ. η καθεμία κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023. Σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Wood Mackenzie με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εξαγοράστηκε από την Veritas Capital έναντι 3,1 δισ., ενώ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Chongqing Ant Consumer Finance με έδρα την Κίνα άντλησε γύρο χρηματοδότησης VC US$ ύψους 1,5 δισ.

Οι πληρωμές παραμένουν ο κορυφαίος επιμέρους τομέας του fintech

Οι πληρωμές συνέχισαν να προσελκύουν μεγάλο μερίδιο της χρηματοδότησης fintech παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023, συγκεντρώνοντας χρηματοδότηση ύψους US$ 16,2 δισ., συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγαλύτερων συναλλαγών του τριμήνου – της εξαγοράς ύψους 8 δισ. της Coupa από την Thomas Bravo, της άντλησης 6,9 δισ. VC από την Stripe και την εξαγορά αξίας 4 δισ. της EVO payments από την Global Payments.

Η εφοδιαστική αλυσίδα, το logistics και το πράσινο fintech αναχαιτίζουν τις πτωτικές τάσεις

Το α’ εξάμηνο του 2023, ορισμένοι αναπτυσσόμενοι επιμέρους τομείς του fintech αναχαίτισαν τις καθοδικές τάσεις, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ικανότητα διατήρησης του ενδιαφέροντος και της χρηματοδότησης παρά τις τρέχουσες προκλήσεις της αγοράς. Ειδικότερα, οι εταιρείες fintech που επικεντρώνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics άντλησαν χρηματοδότηση 8,2 δισ. δολάριαο α’ εξάμηνο του 2023 — νέο ετήσιο ρεκόρ με έξι μήνες να απομένουν ακόμα για να 2023. Το πράσινο fintech προσέλκυσε χρηματοδότηση 1,7 δισ. κατά το α’ εξάμηνο του 2023—ήδη πάνω από τα συνολικά αποτελέσματα του κλάδου για το 2022. Άλλοι κλάδοι που κατέγραψαν ισχυρή χρηματοδότηση κατά το α’ εξάμηνο του 2023 ήταν το insurtech (US$ 4,7 δισ.) και το B2B fintech (US$ 3,7 δισ.).

Σε ένα αβέβαιο μέλλον, τα κέρδη για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένονται μεγάλα

Χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος σε πολλές από τις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αβεβαιότητες, η χρηματοδότηση του fintech το β’ εξάμηνο του 2023 αναμένεται να παραμείνει σχετικά ήπια – ωστόσο, εάν σταθεροποιηθεί η αγορά, η χρηματοδότηση fintech θα μπορούσε να αρχίσει να καταγράφει μια επιφυλακτική ανάκαμψη. Ένας τομέας που αναμένεται να δει σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά το β’ εξάμηνο του 2023 είναι η τεχνητή νοημοσύνη – και ειδικότερα η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη – καθώς οι εταιρείες παγκοσμίως προσπαθούν να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση τόσο της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, όσο και της αξίας για τον πελάτη.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την εφαρμογή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για χρήση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» σχολιάζει ο Anton Ruddenklau, Global Fintech Leader της KPMG. «Μελλοντικά όμως, αποτελεί έναν τομέα που προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον και χρηματοδότηση – ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, το regtech και το wealthtech. Τους επόμενους έξι μήνες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση των επενδυτών που εισέρχονται στον χώρο, καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη».

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση Pulse of Fintech για το α’ εξάμηνο του 2023 της KPMG εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή