Για «νέες προκλήσεις και σοκ» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) στον απόηχο των υψηλών επιτοκίων τα οποία εξακολουθούν να υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη και να κλονίζουν τα θεμέλια βασικών τομέων, μεταξύ αυτών και των ακινήτων.

Φιλίπ Λέιν – ΕΚΤ: Ευπρόσδεκτη η μείωση του πληθωρισμού, αλλά δεν αρκεί…

Στην τακτική ενημέρωση των ηγετών της G20 ενόψει της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του συμβουλίου, Κλάας Κνοτ, δήλωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες γίνονται όλο και πιο αισθητές».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού οργάνου παρακολούθησης κινδύνων για τις οικονομίες της G20,« σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις και σοκ που θα αντιμετωπίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν σχετικά σταθερές τους τελευταίους μήνες, ένα «διάλλειμμα» που υποδέχθηκαν με ανακούφιση επενδυτές, τράπεζες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μετά από μια σειρά κρίσεων στον κλάδο που οδήγησαν στην κατάρρευση μεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ελβετία.

Παρά την «ανάπαυλα«, όμως, ο Κνοτ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι εμφανείς, παρόλο που το ντόμινο από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ήταν περιορισμένη.

Προσοχή στα ακίνητα

Τα ακίνητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα τομέας στον οποίο οι αρχές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και να παρακολουθούν στενά για σημάδια στρες, δεδομένου ότι είναι ιδιαιτέρως ευπαθή στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Κνοτ προειδοποίησε, όπως γράφουν FT, ότι η πιθανότητα για περαιτέρω πιέσεις στην αγορά υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη και συνεπή εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων τραπεζικού κεφαλαίου που συμφωνήθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές το 2017 και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ έως το 2023.

Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη αυστηρότερης ρύθμισης των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – που καλύπτουν τα πάντα, από ιδιωτικές πιστώσεις έως hedge funds και ασφαλιστές – και είπε ότι είναι «κρίσιμο» να εφαρμοστούν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε αυτές τις αγορές.

Διαφορετικές ταχύτητες

Οι χώρες κινήθηκαν με διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση των NBFIs, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τα κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα ανοιχτά κεφάλαια, τα περιθώρια κέρδους, τη μόχλευση και τη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι δεν θα εφαρμόσουν το καθεστώς τραπεζικών κεφαλαίων μέχρι τα μέσα του 2025, περίπου έξι μήνες αργότερα από την ΕΕ και τη Βρετανία, οι οποίες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι μεταθέτουν την προθεσμία,  για να δώσουν στις τράπεζες περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.

Ο επικεφαλής του FSB θα δημοσιεύσει σύντομα μια έκθεση σχετικά με τα «διδάγματα» από τις φετινές τραπεζικές κρίσεις και τις «προτεραιότητες πολιτικής στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή