Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Ιούλιο, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι αξιωματούχοι σκέφτονται εάν θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη στη μηνιαία έρευνά της (CES), οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώνονται στο 3,4% και για τρία επόμενα χρόνια, αυξήθηκαν στο 2,4% από 2,3%.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι το τελευταίο σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τις εξελίξεις στις τιμές, πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Eurostat ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούν έντονα οι αξιωματούχοι – επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, αν και ο βασικός δείκτης παρέμεινε σταθερός στο 5,3%.

Λέιν – ΕΚΤ: Ευπρόσδεκτη η πτώση του πληθωρισμού, αλλά δεν αρκεί…

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης ότι οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας σε ένα έτος παρέμειναν αμετάβλητες στο 11%.

Επίσης, οι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,1%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάιο. Παράλληλα, οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων τους επόμενους 12 μήνες πριν αυξήθηκαν ελαφρά, στο 5,1% από 5%.

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,1%, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι τον Μάιο (1,2%).  Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 6,7%, επίπεδο που παραμένει αυξημένο και πλησιάζει το συνολικό υψηλό του 7,1% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

Η CES είναι μια μηνιαία διαδικτυακή έρευνα, επί  σε περίπου 14.000 ενήλικες καταναλωτές (δηλαδή ηλικίας 18 ετών και άνω) από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Τα κύρια συγκεντρωτικά αποτελέσματα του CES δημοσιεύονται στον ιστότοπο της ΕΚΤ κάθε μήνα. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για ανάλυση πολιτικής και συμπληρώνουν άλλες πηγές δεδομένων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή