Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει από χθες, Τρίτη, στις 07.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες απ’ αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση πραγματοποιείται με σωστικές λέμβους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα.

Κακοκαιρία Daniel: Προβλήματα και στην Αττική – «Βούλιαξαν» Πειραιώς και Βουλιαγμένης

Μέχρι στιγμής, σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμόζουν το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδάνος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Κακοκαιρία μέχρι την Πέμπτη

Σημειώνεται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι αύριο (7/9) το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και βαθμιαία θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.

Για το διήμερο Τετάρτης (6/9) και Πέμπτης (7/9), τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, θα επιδράσουν σωρευτικά στο ήδη κορεσμένο έδαφος, εντείνοντας τα προβλήματα από τα πλημμυρικά επεισόδια.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη έως το βράδυ της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Τρικάλων)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, τοπικά στη Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αθροιστικά από την Τετάρτη έως το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται  ~350 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~400 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, και οι ανατολικοί άνεμοι στο Κεντρικό Ιόνιο με εντάσεις τα 6-7 μποφόρ
  • Οι τοπικές χαλαζοπτώσεις σε Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο

Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 300 mm.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω