Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η επίσκεψη του ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου επισκιάστηκε από την επίθεση, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταδικάζει το χτύπημα το οποίο έπληξε ένα παντοπωλείο, καταστήματα και ένα φαρμακείο στη πόλη Κονταντίνοφκα.

«Αυτό το ρωσικό κακό πρέπει να νικηθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ζελένσκι, αναφέροντας πως ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα παιδί ενώ πολλοί τραυματίστηκαν.

Ουκρανία: Ανάκαμψη της οικονομίας παρά τον πόλεμο

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ εν καιρώ πολέμου αξίας άνω του 1 δισ. δολ. κατά τη διήμερη επίσκεψή του, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρουν πτώμα μετά την επίθεση.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ στο Κίεβο από τότε που εξαπολύθηκε η ουκρανική επίθεση, όταν στις αρχές Ιουνίου, ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και επρόκειτο να συναντήσει τον Ζελένσκι.

Στην πρώτην επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να πείσει το Κίεβο ότι παραμένει στο πλευρό του

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται, όχι μόνο για να πετύχει στην αντεπίθεση, αλλά έχει ό,τι χρειάζεται για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να διασφαλίσουμε ότι έχει ισχυρό αποτρεπτικό μέσο», είπε ο Μπλίνκεν στο πλευρό του Κουλέμπα.

Η ώρα της έκρηξης όπως καταγράφηκε από κάμερα.

Την ίδια στιγμή τα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι η ουκρανική αντεπίθεση ήταν πολύ αργή και παρεμποδίστηκε από κακές τακτικές, μια  κριτική που εξόργισε Ουκρανούς αξιωματούχους και ώθησε τον Κουλέμπα να πει στους επικριτές να «κλείσουν το στόμα τους».

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περισσότερα από δώδεκα χωριά και μικρούς οικισμούς στην επίθεσή της. Αλλά η ώθησή της σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία έχει επιβραδυνθεί από ναρκοπέδια και χαρακώματα.

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να συζητήσει για την πρόοδο της αντεπίθεσης και να αξιολογήσει τις ανάγκες στο πεδίο της μάχης καθώς και τυχόν μέτρα που μπορεί να απαιτηθούν για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας πριν από το χειμώνα.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να λάβουμε μια πραγματική αξιολόγηση από τους ίδιους τους Ουκρανούς», είπε ο αξιωματούχος. «Θέλουμε να δούμε, να ακούσουμε πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Η αντίδραση της Μόσχας

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Μπλίνκεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον στρατό της Ουκρανίας «για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο στον τελευταίο Ουκρανό».

Είπε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο δεν θα επηρεάσει την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

Η βοήθεια συνεχίζεται από τους συμμάχους

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον διορισμό του Ρουστέμ Ουμέροφ στη θέση του υπουργού Άμυνας μετά την απομάκρυνση του Ολεξίι Ρέζνικοφ. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει Ούμεροφ.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του με το τρένο στο Κίεβο, ο Blinken είχε επίσης συνομιλίες με την Πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, η οποία επισκέφθηκε την ίδια μέρα.

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τη Φρεντέρικσεν για τη δωρεά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και την ηγεσία της του συνασπισμού κρατών για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα προμηθεύσουν περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής F-16 μόλις οι πιλότοι εκπαιδευτούν. Πρόκειται για τις πρώτες χώρες που προσφέρουν τα αεροσκάφη.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους συμμάχους σε ανάρτησή του στο Telegram: «Χάρη στο κουράγιο. Χάρη στην ενότητα. Χάρη στα όπλα. Χάρη στην υποστήριξη του κόσμου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει μέχρι στιγμής περισσότερα από 43 δισ. δολ. σε όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Ένα νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια πρόκειται να ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε το Reuters τη Παρασκευή.

Ωστόσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για την προεδρία αμφισβήτησαν την αμερικανική βοήθεια, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για το εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στο ίδιο επίπεδο μόλις ενταθεί η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα