Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η υιοθέτηση ενιαίου φορτιστή τύπου USB-C για όλες τις καινούργιες ηλεκτρονικές συσκευές μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής πλησιάζει και μεγάλες εταιρείες που μέχρι τώρα αντιστέκονταν, αρχίζουν να συμμορφώνονται.

Μια από τις πιο πετυχημένες εταιρείες έξυπνων κινητών τηλεφώνων –και όχι μόνο- σε όλο τον κόσμο, η Apple, φέρεται να ετοιμάζεται τώρα να κάνει τέτοια κίνηση. Τα νέα μοντέλα iPhone 15 που θα παρουσιαστούν επίσημα στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα έχουν θύρα φόρτισης USB-C αντί για Lightning, στα πλαίσια της νέας αυτής νομοθεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης τέτοια θύρα αναμένεται ότι θα έχουν και τα νέα AirPods Pro που επίσης θα ανακοινωθούν τότε. Οι αλλαγές αυτές μάλιστα θα παρουσιαστούν από την Apple ως δική της νίκη για τους καταναλωτές, καθώς θέλει να δείχνει ότι βρίσκεται πιο μπροστά από τις εξελίξεις, λένε οι ίδιες πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Apple: Στις 12 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη φθινοπωρινή εκδήλωση

Όσο η Apple αντιδρούσε, προέβαλε το επιχείρημα ότι η αλλαγή αυτή θα έβλαπτε δεδομένου ότι δισεκατομμύρια καλώδια τύπου Lightning θα κατέληξαν στα σκουπίδια . Άλλο επιχείρημα ήταν ότι μπορεί να δημιουργηθεί προηγούμενο με κυβερνήσεις να επηρεάζουν τον σχεδιασμό προϊόντων. Η εταιρεία θα μπορούσε να περιορίσει την αλλαγή στις θύρες USB-C μόνο για τα iPhone που προορίζονται για την Ευρώπη, αλλά αυτό θα δημιουργούσε αρκετά πρόσθετα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και σύγχυση των καταναλωτών, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Η Apple είχε σταματήσει να περιλαμβάνει φορτιστές με τα καινούργια iPhone από το 2020 και μετά, με την κυκλοφορία του iPhone 12.

Η νομοθεσία για ενιαίους φορτιστές

Στα τέλη του 2022 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετηθεί θύρα ενιαίου φορτιστή τύπου USB-C για όλα τα smartphones αλλά και για άλλες συσκευές που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γίνεται τόσο για οικολογικούς λόγους, όσο και για λόγους προστασίας των καταναλωτών ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζουν διαφορετικούς φορτιστές για κάθε συσκευή.

Από τις 28 Δεκεμβρίου 2024 και όλες οι συσκευές, από κινητά τηλέφωνα μέχρι ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ποντίκια, ακουστικά κ.α., με εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές, θα πρέπει να φέρουν ενιαία θύρα φορτιστή τύπου USB-C. Η Κομισιόν θα μπορεί να προσθέτει κι άλλους τύπους συσκευών στη λίστα αυτή από το 2025 και κάθε πέντε χρόνια μετά τη χρονιά αυτή. Οι χώρες της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2023 για να περάσουν σχετική εθνική νομοθεσία.

Όπως είχε αναφέρει για την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του 2024 όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς το σκεπτικό είναι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν νέα φορητή συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κάθε είδους, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ηχεία, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, πληκτρολόγια, ποντίκια, συστήματα πλοήγησης και υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt», ανέφερε το Ευρωκοινοβούλιο στη σχετική απόφαση στα τέλη του 2022. Ο νέος νόμος είχε εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές.

Οι Ευρωβουλευτές είχαν κάνει επίσης αναφορά στην προσπάθεια εταιρειών να προσπαθούν να διατηρήσουν τους πελάτες τους παρέχοντας συσκευές που λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένα αξεσουάρ των ίδιων εταιρειών. Επίσης αναφέρεται ότι όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.