Την μείωση του αριθμού των τουριστών επιδιώκουν οι αρχές της Βενετίας, καθώς η Unesco εξετάζει το ενδεχόμενο να περιλάβει την ιταλική πόλη στη λίστα με τους κινδύνους για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων από την άνοιξη του επόμενου έτους, με τους ημερήσιους επισκέπτες να χρεώνονται 5 ευρώ για να εισέλθουν στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πόλης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών.

Βενετία: Σήμα κινδύνου από την UNESCO – Κίνδυνοι από υπερτουρισμό και κλιματική αλλαγή

Μαζικός τουρισμός

Η εκτελεστική επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου της πόλης υποστήριξε την κίνηση αυτή την Τρίτη, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Unesco συνέστησε να προστεθεί η Βενετία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.

Ο Luigi Brugnaro, δήμαρχος της Βενετίας, δήλωσε: «Η Βενετία είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης. Η ρύθμιση των τουριστικών ροών σε ορισμένες περιόδους είναι απαραίτητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει η πόλη. Η Βενετία θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους».

Εισιτήριο 5 ευρώ

Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα εξαιρεθούν, όπως και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στην πόλη, ανέφερε η τοπική αρχή σε ανακοίνωσή της.

«Ο στόχος είναι να αποθαρρυνθεί ο ημερήσιος τουρισμός σε ορισμένες περιόδους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό, πρέπει να εγκριθεί από το ευρύτερο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 12 Σεπτεμβρίου. Και πολλές λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς, όπως το πόσα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα. Το εκτελεστικό όργανο του συμβουλίου την Τρίτη, συμφώνησε σε μια δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών, που πιθανότατα θα κατανεμηθεί σε αργίες και Σαββατοκύριακα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024.

Ο Simone Venturini, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τον τουρισμό, δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα καταστήσει τη Βενετία «πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο».

« Δεν πρόκειται για κέρδη – με το προτεινόμενο τέλος των 5 ευρώ να καλύπτει μόνο τα έξοδα – αλλά για την εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων όσων ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βενετία και όσων επισκέπτονται την πόλη», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Βενετίας προσπαθούν εδώ και χρόνια να μειώσουν την πίεση από τον τεράστιο αριθμό τουριστών που συρρέουν για να δουν αξιοθέατα όπως η γέφυρα Ριάλτο και η πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το σχέδιο έκδοσης εισιτηρίων έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω ανησυχιών ότι θα πλήξει σοβαρά τα έσοδα από τους τουρίστες και θα θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία μετακίνησης.

Πριν από δύο χρόνια, η πόλη επέβαλε απαγόρευση στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα οποία αποβίβαζαν χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα, ανακατευθύνοντάς τα σε ένα βιομηχανικό λιμάνι.
Η απαγόρευση αποσκοπούσε επίσης στη μείωση των ζημιών από τα μεγάλα κύματα που προκαλούν τα πλοία, τα οποία διαβρώνουν τα θεμέλια της Βενετίας και βλάπτουν το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Αλλά οι τουρίστες εξακολουθούν να την επισκέπτονται, με περίπου 3,2 εκατομμύρια να διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η UNESCO

Ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών Unesco συμπεριέλαβε τη Βενετία στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς του το 1987 ως «εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα», αλλά προειδοποίησε για την ανάγκη «πιο βιώσιμης διαχείρισης του τουρισμού».

Στις 31 Ιουλίου, προειδοποίησε ότι η πόλη κινδυνεύει με «μη αναστρέψιμη»  ζημιά εξαιτίας ζητημάτων που κυμαίνονται από την κλιματική κρίση έως τον μαζικό τουρισμό. Η πρόταση να προστεθεί η πόλη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αργότερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός