Να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο προτείνει η UNESCO, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.
«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», σημειώνει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας
Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο από τα κράτη μέλη της UNESCO.
Οι απειλές
Τα «ψηλά κτίρια» που «πιθανόν να έχουν σημαντικό αρνητικό οπτικό αντίκτυπο» θα πρέπει να χτίζονται μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ η «άνοδος της στάθμης της θάλασσας» και άλλα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, «απειλούν» την «ακεραιότητα» της τοποθεσίας, συνεχίζει η UNESCO στη γνωμοδότηση που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο.
Η επίλυση αυτών των «παλιών αλλά επειγόντων» προβλημάτων «εμποδίζεται από την απουσία ενός παγκόσμιου κοινού στρατηγικού οράματος» και τη «χαμηλή αποτελεσματικότητα και συντονισμό» των ιταλικών τοπικών και εθνικών αρχών, συνεχίζει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με «έναν αποδεδειγμένο κίνδυνο» και ελπίζει πως η ένταξή της στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση τοπικών, εθνικών και διεθνών παραγόντων».
Ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί
Αυτή η γνωμοδότηση του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία είναι «ανεπαρκή», είναι προς το παρόν ενδεικτική. Για να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, θα απαιτηθεί η έγκριση των κρατών μελών που είναι παρόντα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Η Βενετία, πόλη της Ιταλίας χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με την UNESCO. Η Βενετία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1987.
«Η Βενετία στο σύνολό της είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα γιατί ακόμη και το πιο μικρό μνημείο περιέχει έργα ορισμένων από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο, όπως ο Τζορτζόνε, ο Τιτσιάνο, ο Τιντορέττο, ο Βερονέζε και άλλοι», εξηγεί ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;