Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι της στην Κίνα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, σε σειρά δηλώσεών της στον Τύπο, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι η υπομονή των αμερικανικών επιχειρήσεων «εξαντλείται», λέγοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες αξίζουν ένα «προβλέψιμο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο η Ραϊμόντο είχε πει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιθυμούν να λειτουργήσουν οι διμερείς σχέσεις και ότι, ενώ ορισμένες ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης ήταν θετικές, η πραγματική κατάσταση θα πρέπει να συμβαδίζει με τη ρητορική.

«Η Κίνα το κάνει πιο δύσκολο», τόνισε η αμερικανίδα υπουργός στο Face the Nation του CBS. «Ήμουν πολύ ξεκάθαρη με την Κίνα -Η υπομονή εξαντλείται μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων. Χρειάζονται και τους αξίζει ένα προβλέψιμο περιβάλλον και ίσους όρους ανταγωνισμού. Και ελπίζουμε ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη αυτό το μήνυμα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή αναπτυσσόμενη εμπορική σχέση».

«Καμπανάκι» ΗΠΑ για την κινεζική κυριαρχία στις σπάνιες γαίες

Νέες προκλήσεις

Σύμφωνα με το Reuters, η Ραϊμόντο υπογράμμισε επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετώπισαν νέες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ανεξήγητα μεγάλα πρόστιμα, επιδρομές σε επιχειρήσεις και αλλαγές στον νόμο περί αντικατασκοπείας.

«Ήμουν πολύ σαφής, άμεση και σταθερή σε όλες τις συνομιλίες μου με τους Κινέζους ομολόγους μου», είπε στο CNN. «Δεν τράβηξα καμία μπουνιά. Δεν ζαχαρώσα τίποτα», τόνισε με νόημα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με άλλες δυτικές χώρες, προκειμένου να εμποδίσουν την κυριαρχία της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς, ενώ το Πεκίνο περιορίζει τις εξαγωγές της εξέχουσας εταιρείας τσιπ Micron Technology.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο δυνάμεις να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.

Διαφωνίες

Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες σε πολλά θέματα, από το εμπόριο στην Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ανάμεσα στις κύριες διαφωνίες περιλαμβάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εξαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, προς την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον τους θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας. Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμά ότι στοχεύουν κυρίως να εμποδίσουν την οικονομική ακμή και την ανάπτυξή του.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τις κινεζικές αρχές σε σχέση με τους πολλαπλούς αμερικανικούς περιορισμούς.

Ο αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι επισκέφθηκε την Κίνα τον Ιούλιο.

Όσο για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Πεκίνο τον Ιούνιο, πραγματοποιώντας την επίσκεψη του υψηλότερου Αμερικανού αξιωματούχου από το 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή