Μεγάλες… συγκινήσεις μοίρασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού έκανε μια κίνηση εύρους ακόμη και 18 μονάδων, παραμένοντας στις διαθέσεις των σεναρίων τόσο στο μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS όσο και της αύξησης του πολιτικού ρίσκου λόγω των πρόσφατων καταστροφών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,96% στις 1.259,50 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ, μειώνοντας όμως μόνο στο 3% τις εβδομαδιαίες απώλειες.
Η αγορά προσπάθησε αρχικά να κινηθεί υψηλότερα, αλλά δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δέχτηκε μια επίθεση πωλητών που έφεραν τον γενικό δείκτη στις 1.234 μονάδες. Χρειάστηκαν άλλες δύο ώρες για να μπορέσουν οι αγοραστές να αποκρούσουν τις πιέσεις και να επαναφέρουν την αγορά σε θετικά εδάφη, προκαλώντας σοβαρές όμως αναταράξεις σε πολλούς τίτλους.
Ομόλογα ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις
Συνολικά αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ πάλεψε με τις μεγάλες αδυναμίες του. Η πρώτη αδυναμία είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που έχουν οι πρόσφατες καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών στη χώρα για το έργο της κυβέρνησης και η δεύτερη η πιθανότητα τελικά να μην έρθει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα σήμερα από τον οίκο DBRS. Για την οποία το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλους αυτούς τους μήνες ότι θα δοθεί, και έχει κάνει τρελή ανοδική κούρσα 11 μήνες.
Εάν σε αυτήν την εικόνα προσθέσει κανείς και την άνοδο του πολιτικού ρίσκου μετά και τις καταστροφές των προηγούμενων εβδομάδων, εύκολα μπαίνουν δεύτερες σκέψεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο πρόσφατος «αέρας» της μεγάλης εκλογικής νίκης φαίνεται να χάθηκε. Ωστόσο, η συνέχιση των φιλοεπενδυτικών πολιτικών αποτελεί ένα εκ των βασικών συστατικών της αξιολόγησης της Ελλάδας, με την αγορά να ανησυχεί σε αυτό το μέτωπο.
Βέβαια, ουδείς αποκλείει και το σενάριο της επίμονης κατοχύρωσης κερδών από front runners funds, τα οποία πήραν αυτό που ήθελαν, δηλαδή επωφελήθηκαν από το πολύμηνο ράλι και ήρθε η ώρα του “ταμείου”. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβλητότητα είναι υπέρμετρη, καθώς όλα τα σενάρια τόσο για τον DBRS όσο και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι ανοιχτά.
Σε επίπεδο τίτλων, ΕΛΧΑ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Σαράντης ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικό ήταν και το πρόσημο σε Jumbo, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, OTE, Eurobank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ. Δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την αντίδραση και έκλεισαν πτωτικά οι Autohellas, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Quest.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα