Οι όλο και περισσότεροι περιορισμοί της Κίνας στη χρήση iPhone από τους υπαλλήλους της κυβέρνησης ενέτειναν το ξεπούλημα των μετοχών τεχνολογίας την Παρασκευή, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η Apple  και οι προμηθευτές της θα μπορούσαν να δεχτούν πλήγμα από την αυξανόμενη ένταση Κίνας-ΗΠΑ αλλά και τον ανταγωνισμό από την κινεζική Huawei.

Οι μετοχές της Apple σημείωσαν πτώση 6,4% τις τελευταίες δύο ημέρες, «σβήνοντας» 190 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, μετά την είδηση ότι το Πεκίνο απαγόρευσε τις τελευταίες εβδομάδες σε μια σειρά υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης να χρησιμοποιούν iPhone στην εργασία τους.

Ο τεχνολογικός γίγαντας θα παρουσιάσει την Τρίτη το νέο iPhone. Ωστόσο η παρουσίαση, που θα μεταδοθεί  σε παγκόσμιο επίπεδο από την έδρα της εταιρείας, κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις πολλαπλές διαμάχες στην Κίνα, η οποία είναι μεγαλύτερη διεθνή αγορά της Apple. Η εταιρεία θα πρέπει να διαχειριστεί την αυξανόμενη απαγόρευση της χρήσης του iPhone μεταξύ των κυβερνητικών υπαλλήλων και το νέο τηλέφωνο από την κινεζική Huawei Technologies Co, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Apple: Βουτιά 200 δισ. δολ. στην κεφαλαιοποίηση μέσα σε δύο μέρες

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα του τεχνολογικού γίγαντα είναι η αναζωπύρωση του κινεζικού εθνικισμού που ωθεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν συσκευές και φυσικά το iPhone με ξένο εμπορικό σήμα.

Αν και για την Αpple  δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση. Σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, έμεινε πίσω από τις προβλέψεις για τα iPhone XS και XR που είχαν μόλις κυκλοφορήσει λόγω των αδύναμων πωλήσεων στην Κίνα. Δημόσια, η Apple κατηγόρησε τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την τοπική οικονομία. Αλλά σε email προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, επικαλέστηκε επιπλέον τον κινεζικό εθνικισμό και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους τοπικούς αντιπάλους.

Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση Τραμπ είχε βάλει στη μαύρη λίστα τη Huawei και οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που σιγόβραζαν έκαναν τη ζωή πιο δύσκολη για τις εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ασιατικό κράτος. Τα έσοδα της Apple από την Κίνα μειώθηκαν το οικονομικό έτος 2019 και το 2020, προτού ανακάμψουν το 2021. Η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεών της στην Κίνα, η οποία αποτελεί επίσης την καρδιά της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με την επανάληψη του 2019. Οι αυξανόμενες κυβερνητικές απαγορεύσεις είναι ένα δυσοίωνο σημάδι. Οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς και κρατικές εταιρείες απαγορεύεται όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν iPhones στο γραφείο.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ ανανεώνουν επίσης τον έλεγχο των προμηθευτών της Huawei, με ορισμένους να ζητούν να σταματήσουν όλες οι αμερικανικές εξαγωγές προς την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας. Η τελευταία κατακραυγή επικεντρώνεται στον κορυφαίο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International Corp, η οποία φαίνεται να έχει παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις προμηθεύοντας προηγμένα εξαρτήματα για το νέο τηλέφωνο της Huawei, δήλωσαν οι νομοθέτες των ΗΠΑ. Οι νομοθέτες έχουν επίσης προτείνει την απαγόρευση της TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance Ltd.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συναίσθημα κατά της Apple έχει εξαπλωθεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξαν ακόμη και εικασίες ότι η China Mobile Ltd, ο ασύρματος πάροχος της χώρας, δεν θα είχε στοκ το iPhone 15 – κάτι που η κρατική εταιρεία διέψευσε.

Πέρυσι, η Κίνα διέταξε τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις κρατικές εταιρείες της να αντικαταστήσουν τους ξένους υπολογιστές με εγχώριες εναλλακτικές λύσεις έως το 2024. Μέχρι στιγμής, η κίνηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε πολλά δεινά για την Apple, η οποία είδε την επιχείρησή της Mac το δεύτερο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 17% στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της Canalys.

Εάν οι καταναλωτές στην Κίνα επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Apple, το νέο τηλέφωνο της Huawei θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση. Διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη και μπαταρία από το επερχόμενο iPhone 15 Pro της υψηλότερης κατηγορίας. Η συσκευή διαθέτει επίσης κάμερες υψηλότερης ανάλυσης και σε τιμή χαμηλότερη του ανταγωνιστή της.

Το λανσάρισμα του νέου iPhone

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για μια ευρεία στροφή μακριά από την Apple στην αγορά τηλεφώνων. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ήταν ένας από τους λίγους πωλητές smartphones που είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Ο μόνος άλλος μεγάλος κατασκευαστής που σημείωσε αύξηση ήταν η Huawei, η οποία ολοκλήρωσε την περίοδο με μικρότερο μερίδιο αγοράς από την Apple.

Προς το παρόν, η κινεζική αγορά αποτελεί φωτεινό σημείο για την Apple κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Οι συνολικές πωλήσεις της έχουν μειωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και τα έσοδα είναι έτοιμα να υποχωρήσουν και πάλι την τελευταία περίοδο σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη σειρά μειώσεων της εταιρείας σε δύο δεκαετίες. Η σειρά iPhone 15, με λεπτομέρειες όπως το πλαίσιο τιτανίου και η βελτιωμένη κάμερα, έχει σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να βγει από αυτή τη δυσπραγία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή