Περίπου 200 δισ. δολάρια έχασε η Apple σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε δύο ημέρες, μετά τη βουτιά στη μετοχή της, που πυροδότησε η είδηση ότι η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης  iPhones σε κρατικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως και 5,1%, ανεβάζοντας τη διήμερη πτώση της στο 6,8%.

«Ο Nasdaq βυθίζεται καθώς μια κακή Apple καταστρέφει ένα σωρό μετοχές τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση», σχολιάζει ο Bloomberg o Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA. «Η ιστορία ανάπτυξης της Apple εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και αν ενταθεί η καταστολή του Πεκίνου, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση που στηρίζονται στην Κίνα».

Στις 12 Σεπτεμβρίου η φθινοπωρινή εκδήλωση της Apple – Προσδοκίες για νέο iPhone

Ενδιαφέρον timing

Ο αναλυτής της Bank of America Corp. Wamsi Mohan σημειώνει ότι «η χρονική στιγμή της πιθανής απαγόρευσης είναι ενδιαφέρουσα» δεδομένης της πρόσφατης κυκλοφορίας smartphone υψηλής τεχνολογίας Huawei Technologies Co. με δυνατότητα 5G.

Εάν το Πεκίνο προχωρήσει στην απαγόρευση, ο άνευ προηγουμένου αποκλεισμός μπορεί να επηρεάσει επίσης πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στις πωλήσεις και την παραγωγή στην Κίνα. Ωστόσο, αναλυτές όπως ο Daniel Ives της Wedbush Securities πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα μιας «απαγόρευσης του iPhone είναι υπερβολικό», καθώς θα επηρεάσει λιγότερα από 500.000 iPhone από τα περίπου 45 εκατομμύρια που αναμένει να πουληθούν στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες.

«Παρά τον δυνατό θόρυβο, η Apple έχει δει τεράστια κέρδη στην αγορά smartphone της Κίνας», έγραψε σε σημείωμα ο Ives, ο οποίος έχει βαθμολογία υπέρβαρου στη μετοχή.

Απαγορεύσεις

Η Κίνα έδωσε εντολή σε αξιωματούχους των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών να μην φέρνουν iPhone στο γραφείο ή να τα χρησιμοποιούν για δουλειά, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal. Η απαγόρευση θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg News .

Αντίκτυπος

Η απαγόρευση έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε έναν τεχνολογικό πόλεμο. Η Κίνα επιδιώκει επίσης την αυτάρκεια στον τομέα αυτό.

Θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Apple, καθώς η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας – αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων της το 2022.

Η απαγόρευση της Κίνας  αντικατοπτρίζει παρόμοιους περιορισμούς στις ΗΠΑ, όπως η απαγόρευση  του TikTok στη Νέα Υόρκη για κυβερνητικές συσκευές.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Insider για σχολιασμό που εστάλη εκτός των κανονικών ωρών εργασίας.

Παρουσίαση

Η εταιρεία έχει ήδη αναγγείλει ότι η καθιερωμένη φθινοπωρινή της εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματίσει η την , όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη.

Όπως είθισται κάθε χρόνο, ένα πέπλο μυστηρίου περικλείει και τη φετινή εκδήλωση της ακριβότερης εταιρείας στον κόσμο αναφορικά με τα νέα προϊόντα που θα παρουσιάσει.

Apple: Το iPhone 15 αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου

Από τη μεριά τους, οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα αποκαλύψει μια νέα σειρά iPhones και smartwatches.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Steve Jobs Theatre στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, όπως αναγράφεται στις προσκλήσεις όσων έχουν την τύχη να έχουν προσκληθεί. Οι εκδηλώσεις της Apple παραδοσιακά είναι εντυπωσιακές και είναι από τα γεγονότα της χρονιάς. Πέρυσι η εκδήλωση διοργανώθηκε διά ζώσης, έπειτα από δύο χρόνια που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή εξαιτίας των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Οι αναλυτές της Wall Street δήλωσαν ότι η Apple θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους καταναλωτές με μια σειρά από νέες δυνατότητες της ναυαρχίδας των συσκευών της, την ώρα που οι πωλήσεις των έξυπνων τηλεφώνων καταγράφουν πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία