
Η μεταγραφική περίοδος του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκε σηματοδοτώντας το τέλος ενός ιστορικού καλοκαιριού από άποψη δαπανών που έγιναν από συλλόγους που εδρεύουν στο κράτος του Περσικού Κόλπου.
Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Pro League της Σαουδικής Αραβίας σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση όλου του κόσμου, πίσω μόνο από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, όσον αφορά στις δαπάνες για μεταγραφές ποδοσφαίρου που έφτασαν τα 954 εκατομμύρια ευρώ για την προσέλκυση πανάκριβων παικτών, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο μεταφοράς δεδομένων Transfermarkt.
Κι αν οι Άραβες αποδειχθούν… μπαταχτσήδες;
Οι σαουδαραβικοί σύλλογοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου του κόσμου, και είναι η πρώτη φορά που ένα πρωτάθλημα άλλης χώρας ξεπέρασε κάποια από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 2016.
Τα ποσά που δαπάνησαν οι σαουδαραβικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι δυσθεώρητα παρά το γεγονός ότι κάποιες υψηλού προφίλ συμφωνίες με ποδοσφαιρικούς αστέρες τελικά δεν ευδοκίμησαν, όπως π.χ. η προσφορά που έκανε η Al-Ittihad για τον αστέρα της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να ανέλθει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στις δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας κυριαρχούν οι τέσσερις μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας, οι Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr και Al-Hilal, οι οποίοι από τον Ιούνιο ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της χώρας.
Από τους δέκα συλλόγους που δαπάνησαν τα μεγαλύτερα ποσά σε όλον τον κόσμο, οι τρεις ανήκουν στo PIF και οι τέσσερις σύλλογοι thw Σ. Αραβίας δαπάνησαν συνολικά 835,1 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Transfermarkt.
Η πρώτη σε δαπάνες, παγκοσμίως, είναι η αγγλική Τσέλσι, αλλά η σαουδαραβική ομάδα Al-Hilal ήταν μακράν αυτή που δαπάνησε τα περισσότερα ποσά το καλοκαίρι αυτό για μεταγραφές, κερδίζοντας μόλις 1,4 εκατομμύρια ευρώ από μεταγραφές παικτών που έφυγαν από τον σύλλογο.
Οι βαθύτερες επιδιώξεις της Σ. Αραβίας
Μιλώντας στο CNBC νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Διοικητής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων Yasir Al-Rumayyan είπε ότι ο νεαρός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας, με το 63% των Σαουδάραβων να είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αθλητισμό από το κρατικό ταμείο.
«Θα έχετε πολλούς νέους που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και αυτό είναι βασικά μέρος της προσφοράς».
Ωστόσο, ο Al-Rumayyan επέμεινε ότι οι αποφάσεις του ταμείου δεν οδηγήθηκαν αποκλειστικά από το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, επιμένοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποφέρουν οικονομικές αποδόσεις.
«Εχει οικονομικό νόημα για εμάς και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Δεν μας αρέσει να επιδοτούμε πράγματα… θα θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι βιώσιμο».
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές επέκριναν τα υψηλά επίπεδα ποδοσφαιρικών επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος («sportswashing») μέσω του αθλητισμού στη χώρα.
Ποια είναι το επόμενο βήματα
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων, η οποία εκπροσωπεί 220 ποδοσφαιρικούς συλλόγους από όλη την Ευρώπη, συζήτησε τον αντίκτυπο της επένδυσης της Σαουδικής Αραβίας στο άθλημα στη Γενική της Συνέλευση αυτόν τον μήνα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις, ο πρόεδρος Nasser Al-Khelaifi είπε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το σαουδαραβικό πρωτάθλημα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
«Πιστεύουμε στον εαυτό μας… έχουμε την καλύτερη διοργάνωση στον κόσμο, τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικός κίνδυνος».
Ακόμα κι αν οι πιθανές φιλοδοξίες του να παίξεις στην κορυφαία κατηγορία του πανευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Champions League, φαίνονται να αντιμετωπίζονται με ψυχρότητα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, η ποδοσφαιρική ώθηση της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, με την κλήρωση της διοργάνωσης να δημιουργεί τη δυνατότητα για έναν αγώνα μεταξύ της Αλ-Χιλάλ, ομάδα του Βραζιλιάνου επιθετικού Νεϊμάρ, και της νικήτριας του Champions League, Μάντσεστερ Σίτι, εάν και οι δύο σύλλογοι καταφέρουν να νικήσουν τον αντίπαλό τους.
Το πρώτο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου υψηλού προφίλ του βασιλείου θα είναι ένα βασικό τεστ, με πολλά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η χώρα στοχεύει να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, αφού εγκατέλειψε τα σχέδια να φιλοξενήσει από κοινού τη διοργάνωση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο το 2030.
Άλλοι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής κυριαρχίας απέτυχαν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, με τη Σούπερ Λιγκ της Κίνας να χάνει πολλούς παίκτες καθώς οικονομικές ανησυχίες έπληξαν τους συλλόγους στον απόηχο της πανδημίας του Covid-19.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ