Ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώνεται στο 6,1% για τον μήνα Αύγουστο, σημειώνοντας έτσι ελάχιστη μείωση συγκριτικά με το 6,2% του Ιουλίου.

Όπως σχολιάζει το Tagesspiegel, «ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εξελίσσεται σε μία δοκιμασία υπομονής για τους Γερμανούς καταναλωτές. […] Τουλάχιστον όμως, μετά από μια αύξηση στο 6,4% τον περασμένο Ιούνιο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού υποχωρεί για δύο συνεχόμενους μήνες […] Ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης των τιμών ήταν τα τρόφιμα, τα οποία ακρίβυναν κατά 9% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022. Αισθητά υψηλότερες ήταν οι τιμές για τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα και το μέλι, […] αλλά και το ψωμί, τα προϊόντα δημητριακών και τα λαχανικά».

Στη μάχη ενάντια του πληθωρισμού η ΕΚΤ ενδέχεται να προβεί σε νέα αύξηση επιτοκίων για δέκατη διαδοχική φορά. Ωστόσο «σύμφωνα με οικονομολόγους, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%, το επίπεδο που έχουν θέσει ως στόχο οι νομισματικοί παρατηρητές της ΕΚΤ».

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Ιούλιο

Ωμή παραδοχή από τον Σόλτς: «Η Γερμανία δεν πάει καλά»

Όπως έγραφε πριν από λίγες ημέρες η DW, τα πράγματα δεν πάνε καλά στη Γερμανία. Η χώρα χάνει σε οικονομική ισχύ. Η βιομηχανία στενάζει κάτω από τις υψηλές τιμές ενέργειας, την υπερβολική γραφειοκρατία και τα βιβλία παραγγελιών αδειάζουν. Η ψηφιοποίηση κινείται με ρυθμό σημειωτόν, οι υποδομές βρίσκονται εν μέρει σε κατάσταση διάλυσης και ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πραγματικά καταρρεύσει.Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει τις τιμές και ο κόσμος έχει περιορίσει τις αγορές του.

Τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών αναθεώρησαν προς τα κάτω τις οικονομικές τους προβλέψεις για τη Γερμανία. Οι νέες προβλέψεις για την ύφεση που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικές εβδομάδες αναθεωρούνται, η ύφεση αναμένεται πιο βαθιά από ό,τι αναμενόταν. Ο βρετανικός Economist έθεσε πρόσφατα στο πρωτοσέλιδό της το ερώτημα, αν η Γερμανία είναι και πάλι «ο ασθενής της Ευρώπης». Όλα αυτά δεν μπορούν ασφαλώς να αφήσουν αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έδωσε την εντύπωση ότι ανησυχεί. Σε άρθρο του στο Spiegel ο Κρίσοφ Χίκμαν έγραφε χαρακτηριστικά ότι αυτές τις ημέρες «ο καγκελάριος θυμίζει κτηματομεσίτη που διαφημίζει καλύβα ως όαση ευημερίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή