Μπορεί σήμερα να παρατηρείται αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ωστόσο για το σύνολο της εβδομάδας αναμένεται να καταγράψουν κέρδη καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα για συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου και τα σταθερά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την Τετάρτη που δείχνουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να κερδίσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό.

Αν και η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις 14 Σεπτεμβρίου, περίπου οι μισοί αναμένεται τουλάχιστον μία ακόμα αύξηση έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε 1,5 μ.β. στο 2,60%.  Ο ελληνικός δεκαετής τίτλους υποχωρεί επίσης στο 3,98% και το spread διαμορφώνεται στις 134 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Οι συζήτηση για το PEPP

Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ξεκινήσουν μια συζήτηση σχετικά με την επιτάχυνση της μείωσης του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ με την προώθηση της προθεσμίας για τις επανεπενδύσεις του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (PEPP). Η ΕΚΤ σχεδίαζε να τερματίσει τις επανεπενδύσεις της PEPP στα τέλη του 2024.

Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να επηρεάσει τις διαφορές αποδόσεων μεταξύ των βασικών και περιφερειακών ομολόγων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θεώρησε τις επανεπενδύσεις PEPP ως την πρώτη γραμμή άμυνας για να αποφευχθεί η υπερβολική διεύρυνση του spread, η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Το «τετραήμερο» της Ευρώπης

Αίσθηση προκαλεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ότι οι αυξανόμενες πωλήσεις χρέους της Ευρώπης φαίνεται ότι συμπιέζονται σε μια τετραήμερη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg από το 2014, για 11η συνεχή εβδομάδα, δεν υπήρξαν προσφορές ομολόγων την Παρασκευή στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην ιστορία. Σημειώνεται ότι οι Παρασκευές αποτελούν περισσότερες από τις μισές από τις 31 ημέρες φέτος στις οποίες δεν καταγράφηκαν πωλήσεις.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το γεγονός αυτός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι η αγορά ήταν τόσο απασχολημένη που οι τραπεζίτες που κανονίζουν πωλήσεις ομολόγων χρησιμοποιούν το τέλος της εβδομάδας για να προετοιμαστούν για την επόμενη. Η Ευρώπη αυτή την εβδομάδα σημείωσε την υψηλότερη έκδοσή της από τον Ιούνιο, καθώς οι δανειολήπτες έσπευσαν στην αγορά πριν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

«Όλη η προμήθεια έχει γίνει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, τις τελευταίες εβδομάδες, και οι Παρασκευές δεν χρειάζονται», υποστήριξε ο Μάρκο Μπαλντίνι, επικεφαλής του παγκόσμιου συνδικάτου επενδυτικής ποιότητας της Barclays Plc. «Οι άνθρωποι θα προτιμούσαν να αφήσουν τις συμφωνίες για τη Δευτέρα για να αποφύγουν την κούραση δεδομένου του μεγέθους της προσφοράς. Οι τελευταίες Παρασκευές είναι για να ετοιμάσουν τις προσφορές για τη Δευτέρα.»

Εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δανειολήπτες του δημόσιου τομέα συγκέντρωσαν περισσότερα από 46 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και οι ΗΠΑ την Τρίτη είχαν την πιο πολυσύχναστη ημέρα πωλήσεων φέτος.

Τις καλοκαιρινές εβδομάδες της «ραστώνης», μια Παρασκευή — ή αρκετές ημέρες της εβδομάδας — χωρίς πωλήσεις ομολόγων δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά στους πιο πολυσύχναστους μήνες του έτους, όπως ο Σεπτέμβριος, συνήθως χρησιμοποιείται κάθε μέρα.

Ο ρυθμός των πωλήσεων των ομολόγων αναμένεται να μειωθεί λίγο την επόμενη εβδομάδα ενόψει του επόμενου γύρου συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών που θα ξεκινήσει την Πέμπτη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές