Ευθείες βολές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος του προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, κατηγορώντας την για την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την προσφορά της Μόσχας του 1 εκατ. τόνων σιτηρών στις χώρες της Αφρικής, ως «γενναιοδωρία-παρωδία».

ΟΗΕ: Συζητήσεις με Lloyd’s για νέα ασφαλιστική κάλυψη των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως τόνισε ο Μισέλ, η συμφωνία για τα σιτηρά του 2022 είχε παραδώσει στις ευάλωτες χώρες περισσότερο από 30 φορές την ποσότητα που προσφέρει η Ρωσία στην Αφρική.

«Και τι κυνισμός … δεν το δεχτήκατε αυτό», σχολίασε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όχι μόνο αποφασίσατε να αποχωρήσετε από τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά
ταυτόχρονα επιτίθεστε και στις λιμενικές υποδομές», συνέχισε ο Μισέλ. «Και η προσβολή γίνεται μεγαλύτερη, καθώς η Ρωσία προσφέρει 1 εκατ. τόνους σιτηρών στις αφρικανικές χώρες σε μια γενναιοδωρία-παρωδία. Τι κυνισμός και περιφρόνηση για τις αφρικανικές χώρες», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι το ανεπαρκές σιτάρι της Ουκρανίας δεν κατευθυνόταν στις χώρες που το είχαν ανάγκη.

Πάντως, με ανακοίνωσή του σήμερα Σάββατο, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εμμένει στους όρους του για την επιστροφή στη συμφωνία.

Συνομιλίες Ιαπωνίας-Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 σχετικά με τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας, όπως δήλωσαν δύο πηγές με γνώση επί του θέματος, χωρίς να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συνάντηση αυτή, έρχεται μετά τα σχόλια του Ερντογάν αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αναβιώσει η συμφωνία, προτρέποντας την Ουκρανία να μαλακώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να εξάγει περισσότερα σιτηρά στην Αφρική αντί για την Ευρώπη, αν και η Ουκρανία αντιτίθεται στην ιδέα της χαλάρωσης των κυρώσεων.

«Η Ιαπωνία ως προεδρεύουσα της G7 ( το 2023) είναι έτοιμη να συμβάλει θετικά στη συζήτηση», δήλωσε το Σάββατο η Χικάρικο Όνο, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας. «Όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις συγκεκριμένες προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός Κισίντα».

Το σημερινό κοινό ανακοινωθέν της G20 ζητάει να διασφαλιστεί «η άμεση και απρόσκοπτη παράδοση σιτηρών… για την κάλυψη της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως αυτές της Αφρικής».

«Η Ιαπωνία ενδιαφέρεται επίσης πολύ για την επανέναρξη της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», σημείωσε η Όνο, προσθέτοντας ότι αυτό θα διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως.

Από την άλλη, όπως δήλωσε στο Reuters Ιάπωνας αξιωματούχος αρμόδιος για τα σχόλια των ομάδων G20 και G7, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προκειμένου η G7 να ανακοινώσει κάτι νέο στη σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση