Εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων στο κόστος του χρήματος, αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές του real estate και πληθωριστικών πιέσεων στην ανέγερση οικοδομών, στην πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφεται «συνωστισμός» από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Ακίνητα: Τα 21 μεγάλα «φιλέτα» που άλλαξαν χέρια φέτος – Ποιοι τα αγόρασαν

Ο λόγος για τη Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, την Trade Estates του ομίλου Φουρλή και την Orilina Properties της επενδυτικής εταιρείας Brevan Howard και του Τρύφωνα Νάτση, που αποτελούν τους τελευταίους των… Μοϊκανών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ εκτός ΧΑ.

Οι σημαντικοί αυτοί «παίκτες», με αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων σχεδόν 1 δισ. ευρώ αθροιστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, έχουν και σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Trade Estates

Η Trade Estates, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021, φαίνεται ότι -εκτός απροόπτου- θα είναι η πρώτη που θα περάσει το κατώφλι του ΧΑ.

Η μεικτή εύλογη αξία επενδύσεων σε ακίνητα (μη συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων δικαιωμάτων γης και προκαταβολών επενδυτικών ακινήτων) της εταιρείας ανήλθε σε 329,9 εκατ. ευρώ την 30η Ιουνίου 2023 έναντι 288,8 εκατ. ευρώ την 30η Ιουνίου 2022 (αύξηση 12,5%).

Τα έσοδα από μισθώματα το Α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 10,8 εκατ. ευρώ, έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το Α’ Εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,6%.

Το ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 13,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2,3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2022.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης αναφέρει ότι «σε βάθος τετραετίας, διαθέτουμε εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ έως το 2027 ενώ, παράλληλα, αξιολογούμε νέα projects που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία χαρτοφυλακίου στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ».

Η Trade Estates επικεντρώνει τη δραστηριοποίησή της σε retail ακίνητα και σε logistics. Ήδη έχει δρομολογηθεί το retail park στο Ελληνικό, μια επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ, αλλά και η δημιουργία ακόμη εμπορικών πάρκων σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Σήμερα, ελέγχει 110.000 τ.μ. εμπορικών ακινήτων και έξι εμπορικά πάρκα.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του Smart Park στη θέση Γυαλού στα Σπάτα, με τον κο Βασίλη Φουρλή να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση.

«Είμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Reds σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξέρουμε αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν συμφωνήσουμε θα φανούν τα αποτελέσματα της εξαγοράς στα μεγέθη της Trade Estates» ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Αναλόγως με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Smart Park  θα κριθεί και ο τρόπος αξιοποίησης του οικοπέδου που κατέχει ο όμιλος ακριβώς απέναντι από το εμπορικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 32 στρεμμάτων και αξία κτήσης 1,65 εκατ. ευρώ, στο οποίο σχεδιαζόταν η ανέγερση retail park σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates για όλες τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων.

Noval Property

Με το προνόμιο ενός ισχυρού μετόχου (Βιοχάλκο) και ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει γραφεία, logistics, εμπορικά κέντρα και πάρκα, ξενοδοχεία και κατοικίες, η Noval Property ετοιμάζεται επίσης για το ΧΑ, καθώς σε έκτακτη γενική συνέλευση (ΕΓΣ) των μετόχων της εταιρείας εγκρίθηκε το πλάνο για τη δημόσια εγγραφή των μετοχών.

Προς τούτο, η ΕΓΣ εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να αποφασίσει τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, τον τρόπο και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Παράλληλα, η ίδια ΕΓΣ ενέκρινε την υλοποίηση pre-IPO συναλλαγής μέσω της έκδοσης κοινού και υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΟΔ) ποσού έως 10,5 εκατ. ευρώ, με έκδοση κοινών και υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμων (σε κοινές, ονομαστικές, άυλες μετά ψήφου μετοχές) ονομαστικών ομολογιών που δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, και πλήρη κάλυψη του ΟΔ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), για τη χρηματοδότηση έργων της Εταιρείας που θα στοχεύουν σε υψηλή περιβαλλοντική πιστοποίηση, και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να οριστικοποιήσει τους όρους του ΟΔ, προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς και να ολοκληρώσει την έκδοση του ΟΔ.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για την περίοδο που έληξε την 30 Ιουνίου 2023 ανήλθαν σε 23,2 εκατ. ευρώ, έναντι 15 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε την 30.06.2022 (αύξηση 54%).

Από τα εν λόγω κέρδη, τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 19,5 εκατ. ευρώ, έναντι 11,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (αύξηση 67%), αποτυπώνοντας την πρόοδο των έργων της Noval Property υπό ανάπτυξη και κατασκευή, την ελκυστικότητα για σύγχρονα, υψηλών προδιαγραφών, βιοκλιματικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα καθώς και τη συνεχή ενεργητική διαχείριση των ακινήτων της εταιρείας.

Αναφορικά με τις επενδύσεις της Noval Property, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, δήλωσε: «Κατά το 1ο εξάμηνο 2023, προχώρησε εντατικά η κατασκευή του νέου κτηρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, του νέου κτηρίου logistics στη Μάνδρα, η ανακατασκευή του κτηρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς σε μικτή χρήση κατοικιών και γραφείων, η ανακατασκευή του κτηρίου γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και, σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην οικόπεδο Kodak στο Μαρούσι. Όλα τα κτήρια αυτά στοχεύουν σε περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED σε επίπεδο GOLD ή ανώτερο. Παράλληλα, η ενεργητική διαχείρισή μας καθώς και η ποιότητα των ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί σε μισθωτικές συμβάσεις με βελτιωμένους εμπορικούς όρους».

Orilina Properties

Προς το τέλος του έτους αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί και η εισαγωγή των μετοχών της Orilina Properties στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο τέλος Ιουνίου εφέτος, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της εταιρείας, περιλάμβανε 13 ακίνητα καθώς και 80% της εταιρείας «ΛΗΜΑΡ ΕΤΑΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.» η οποία από 24.06.2022 ανήκει στον Όμιλο και ενοποιείται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Συνολικά, την 30.06.2023, ο Όμιλος διέθετε 16 ακίνητα, από τα οποία 15 είναι επενδυτικά ακίνητα, ενώ ένα ιδιοχρησιμοποιείται.

Οι εύλογες αξίες των επενδυτικών ακινήτων και η αξία κτήσης των ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως αποθέματα του Ομίλου, σημείωσαν αύξηση στο 2023, με τη συνολική τους αξία την 30η Ιουνίου 2023 να φτάνει τις 130,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου