Η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε την Κυριακή τη Γαλλία ότι αναπτύσσει στρατεύματα σε αρκετές χώρες της Δυτικής Αφρικής ως μέρος της προετοιμασίας για πιθανή στρατιωτική επέμβαση μαζί με το περιφερειακό μπλοκ ECOWAS στον Νίγηρα.

Σε ένα ανακοινωθέν που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση τη νύχτα, η χούντα επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφός της – μια σημαντική πηγή έντασης μεταξύ των κάποτε συμμάχων από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.

Νίγηρας: Η χούντα απελαύνει τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας

Η δήλωση απηύθυνε έκκληση στην «εθνική και διεθνή κοινή γνώμη να δει τις συνέπειες αυτής της επιθετικής, κρυφής και περιφρονητικής στάσης που υιοθέτησε η Γαλλία».

Αυξάνονται τα αντιγαλλικά συναισθήματα

Οι σχέσεις μεταξύ του Νίγηρα και της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στην περιοχή, Γαλλίας, έχουν επιδεινωθεί από τότε που το Παρίσι κήρυξε τη χούντα παράνομη. Εν μέσω ενός κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, οι ηγέτες του πραξικοπήματος ακολούθησαν επίσης τη στρατηγική των πραξικοπηματιών στο γειτονικό Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο επιδιώκοντας να τερματίσουν τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Γαλλία στον αγώνα σε όλη την περιοχή κατά των ισλαμιστικών εξεγέρσεων.

Ερωτηθείς για τα τελευταία σχόλια της χούντας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε «δεν αναγνωρίζουμε καμία νομιμότητα στις δηλώσεις των πραξικοπηματιών».

Σχετικά με τους περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες που σταθμεύουν στον Νίγηρα, ο Μακρόν είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την ανάπτυξή τους θα ληφθεί μόνο σε συντονισμό με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ.

«Εάν ποτέ αναπτυχθούν και πάλι τα γαλλικά στρατεύματα… αυτό θα συμβεί μόνο κατόπιν αιτήματος του προέδρου Μπαζούμ», κατέληξε ο Μακρόν, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά το κλείσιμο της διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στην Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση