Βουτιά σχεδόν 4% πραγματοποιεί η μετοχή της Alibaba στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σήμερα Δευτέρα, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και από το τμήμα cloud computing του κινεζικού τεχνολογικού ομίλου. Η μετοχή υποχωρούσε έως και 4,4% στα 86,85 δολάρια Χονγκ Κονγκ, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου.

Alibaba: Ο Eddie Wu θα διαδεχθεί τον Daniel Zhang ως Διευθύνων Σύμβουλος

Η Alibaba ενημέρωσε με εσωτερική επιστολή (η οποία τέθηκε υπόψη του Reuters) το προσωπικό για την απόφαση του Ζανγκ να αποχωρήσει από το εν λόγω τμήμα, με τον συνιδρυτή της εταιρείας Έντι Γου να αναλαμβάνει χρέη διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του τμήματος. Η αποχώρηση του Ζανγκ έρχεται μία μόλις ημέρα αφότου είχε παραδώσει τα καθήκοντα του CEO όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το τμήμα cloud computing της Alibaba είναι ο μεγαλύτερος πάροχος cloud στην Κίνα με μερίδιο 34%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ερευνών Canalys. Στεγάζει επίσης τη DAMO Academy, τον ερευνητικό βραχίονα της Alibaba για τους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη. Το τμήμα cloud πρόκειται να αποσχιστεί από την Alibaba μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Ο Ζανγκ ήταν ταυτόχρονα επικεφαλής του ομίλου καθώς και της μονάδας cloud intelligence και τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τους ρόλους του στον όμιλο για να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην επιχείρηση cloud.

Πορεία γεμάτη προκλήσεις

Ο Λι Τσενγκόνγκ, του think tank Haitun με έδρα το Πεκίνο, δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ζανγκ περισσότερο μοιάζει με προσωπική απόφαση και έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία για την Alibaba Cloud ο ανταγωνισμός διαρκώς εντείνεται από τις κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τη Huawei, ενώ συγχρόνως το ρυθμιστικό πλαίσιο καθίσταται πιο αυστηρό.

Η Alibaba Cloud δέχεται πίεση χάνοντας τους πελάτες της κυβέρνησης και των κρατικών επιχειρήσεωνοι οποίοι ήταν σημαντικοί για την εταιρεία, σημειώνει ο Λι.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Alibaba Cloud δεν βελτιώθηκε σημαντικά παρά τις προσπάθειές του. Ο Ζανγκ πιθανότατα συνειδητοποίησε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισχνή ανάπτυξη της Alibaba Cloud είναι πέρα από αυτό που μπορούσε να επηρεάσει ή να ελέγξει ως μεμονωμένο στέλεχος», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Λι, η αποχώρηση του Ζανγκ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα σχέδια εισαγωγής της Alibaba Cloud στο χρηματιστήριο, καθώς είναι άμεσα συνθφασμένη τελικά από την επίδοσή της.

Η επόμενη ημέρα

Από τη μεριά της, η Alibaba δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί το σχέδιο της απόσχισης, υπό μια ξεχωριστή ομάδα η οποία θα ορισθεί εν καιρώ.

Για τον Βέι-Σερν Λιγνκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Union Bancaire Privee, η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως θετική, καθώς θα επιτρέψει στην Alibaba και στο τρήμα cloud να ξεκινήσουν από μια «καθαρή αφετηρία».

Όσον αφορά την τιμή της μετοχής, σημείωσε ότι οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες σχετικά με την Κίνα συνιστούν μια επιπλέον επιβάρυνση.

Στην εσωτερική επιστολή, η Alibaba ανέφερε ότι ο Ζανγκ θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην Alibaba «διοχετεύοντας την τεχνογνωσία του με διαφορετικό τρόπο» και ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα τεχνολογικό fund που θα δημιουργήσει ο Ζανγκ. Η εταιρεία απένειμε επίσης στον Ζανγκ τον τίτλο του «ομότιμου», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι αναλυτές εκτιμούν την αξία του τμήματος cloud μεταξύ 41 και 60 δισ. δολαρίων, όμως έχουν τονίσει ότι οι όγκοι δεδομένων που επιβλέπει θα μπορούσαν να την βάλουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή