Την επένδυση 700 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο νέων ηλεκτρικών εκδόσεων του Mini στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε η BMW τη Δευτέρα.

Η παραγωγή του τρίθυρου Mini Cooper και του Mini Aceman, ενός συμπαγούς crossover, πρόκειται να ξεκινήσει στα εργοστάσια της BMW στην Οξφόρδη και το Σουίντον το 2026, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας και τα συγκεκριμένα εργοστάσια ετοιμάζονται έτσι ώστε να κατασκευάζουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα από το τέλος της δεκαετίας.

Η BMW, η οποία κατέχει τη μάρκα Mini από το 1994, εξασφάλισε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των εργοστασίων της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

BMW: Γιατί στρέφεται για άλλη μια φορά στο «Neue Klasse»

Η δέσμευση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα εξασφαλίσει το μέλλον της παραγωγής Mini στην Οξφόρδη, όπου γεννήθηκε η αρχική κλασική έκδοση του μικρού αυτοκινήτου πριν από 64 χρόνια. Φαίνεται επίσης να αντιπροσωπεύει μια στρατηγική επανεξέταση. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η BMW, μέσω εκπροσώπου της, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Times ότι σχεδίαζε να μεταφέρει όλη την παραγωγή του Mini από την Οξφόρδη στην Κίνα για λόγους αποδοτικότητας.

«Η Οξφόρδη είναι και παραμένει η καρδιά του Mini», δήλωσε από τη μεριά της η Stefanie Wurst, επικεφαλής του brand Mini της BMW.

Η BMW θα εξακολουθεί να κατασκευάζει τα ίδια μοντέλα σε μια νέα εγκατάσταση στην Κίνα ως μέρος της κοινοπραξίας της με την Great Wall Motor και αναμένει οι εξαγωγές από αυτό το εργοστάσιο να ξεκινήσουν το 2024. To νέο Mini Countryman θα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο στη Λειψία, στην Ανατολική Γερμανία.

Η μετοχή της BMW σημείωσε άνοδο 1,3% μετά τις αναφορές για τη νέα επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κυβερνητική αρωγή

Η χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης της χώρας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας 4.000 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Οξφόρδης και του Σουίντον, καθώς και μιας ευρύτερης προσπάθειας να ενθαρρυνθούν οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους σε βρετανικό έδαφος.

Τον Ιούλιο, ο ινδικός όμιλος Tata Group αποκάλυψε τα σχέδιά του να επενδύσει 5 δισ. δολάρια σε ένα νέο «γιγα-εργοστάσιο» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια μπαταριών σε ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται από τη θυγατρική της Jaguar, Land Rover, αλλά και από άλλες βρετανικές και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown, εκτίμησε ότι οι ανησυχίες είχαν αυξηθεί σχετικά με την έλλειψη υποδομής στο Ηνωμένο Βασίλειο για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι τα χρήματα από την κυβέρνηση είχαν σαφώς βοηθήσει «να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία [με την BMW]»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα: «Υποστηρίζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία μας, εξασφαλίζουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτύσσουμε την οικονομία μας σε ολόκληρη τη χώρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή